
Begrænset af regler: Slip os løs som klimafrikommune
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Da Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale i Folketinget tirsdag i denne uge annoncerede en ny runde frikommuneforsøg på skole-, børn- og ældreområdet, sad Jens Ejner Christensen (V) og fulgte med på borgmesterkontoret i Vejle. Dagen før havde han været til møde i kommunens klimaudvalg, hvor medlemmerne havde talt om at lave en liste over områder, hvor kommunen føler sig begrænset af statslig regelstyring i forhold til den grønne omstilling.
Og så fik han en ide.
– Det lå jo lige til højrebenet at lave et frikommuneforsøg på klimaområdet. Det nye frikommuneforsøg er fremragende, og det er udformet, så det er meget mere vidtgående end de tidligere forsøg. Det har jeg kæmpe ros til statsministeren og regeringen for, fortæller Jens Ejner Christensen.
Bøvl og besvær
Så Vejle-borgmesteren forfattede et brev til Mette Frederiksen, hvor han roser hende for tiltaget og foreslår, at udvide ordningen til klimaområdet. Og i øvrigt, at Vejle gerne bød sig til som samarbejdspartner og klimafrikommune.
– Vi arbejder allerede med den grønne omstilling på alle mulige måder og er forholdsvis langt fremme. Men vi støder også på en masse begrænsninger. Vi må for eksempel som kommune ikke sætte solceller på taget af en ny svømmehal, så vi kan opvarme vandet med solenergi. Det må staten og regionerne gerne, men fordi kommunernes adgang til at drive virksomhed – og et solcelleanlæg skal oprettes som en forsyningsvirksomhed – er begrænset, så kan vi ikke få lov til det. Så hvis man vil slippe os fri fra regler og love, så vil vi gerne melde os til at blive klimafrikommune, siger Jens Ejner Christensen.
Han peger også på et fælleskommunalt varmesystem, som Vejle, Fredericia, Middelfart og Kolding har sammen. Det blev i sin tid oprettet til at distribuere overskudsvarme fra det gamle Shell-raffinaderi i Fredericia Havn, men nu vil Vejle gerne koble lokale virksomheder på systemet, så de kan komme af med deres overskudsvarme, der så kan blive brugt til opvarmning af bygninger ligesom fjernvarme. Men det kan ikke lade sig gøre på grund af lovgivningen på området.
– Vi er underlagt alle mulige begrænsninger, og der er sikkert en masse bøvl og besvær forbundet med at slippe os løs, men det er der nok også på skole-, børn- og ældreområdet. Det handler om at have modet til at slippe kræfterne fri, siger Jens Ejner Christensen.
Ros til de vildeste idéer
Vejle Kommune er ligesom en række andre kommuner i landet med i DK2020-samarbejdet og har skrevet under på Paris-aftalens målsætninger. Desuden har kommunen nedsat det føromtalte klimaudvalg, hvor tidligere folketingsmedlem Steen Gade er hentet ind som ekstern formand.
Men der er stadig behov for nye løsninger, forklarer Jens Ejner Christensen.
– Vi har brug løsninger, hvor vi i fællesskab med borgere og virksomheder arbejder sammen om at være CO2-neutrale i 2030. Ellers kommer vi ikke i mål. Så vi har brug for mere frihed til at finde på løsninger med alle i Vejle Kommune. Og hvis vi bliver frikommune, så kan vi også slippe en masse kræfter og energi løs i kommunen. Så kan vi sige til de ansatte, at nu er der ingen begrænsninger, og nu får man ros for at komme med de vildeste idéer, man kan finde på, siger borgmesteren.