Fjernvarmesalg risikerer at koste S magten i Odense
tekst Mads Brandsen
En gruppe på Facebook, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel (S) sammenlignes med Hitler og Stalin. Heftige beskyldninger mellem de politiske fløje. Og en meningsmåling, hvor Socialdemokratiet går så meget tilbage, at magten kan skifte ved næste valg.
Det er ingredienserne i det politiske drama, der for tiden udspiller sig i Odense, hvor Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF vil sælge det kommunalt ejede Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, der ejes af 200.000 fynske elforbrugere.
Det vil indbringe kommunen 524 millioner kroner efter skat, som kan bruges på tiltrængte renoveringer af kommunale bygninger såsom skoler og daginstitutioner, ligesom der også planlægges nybyggerier. Investeringer, der kommer i forlængelse af Socialdemokratiets fokus på at hæve niveauet for velfærden i byen.
Men det er nærmest en underdrivelse at sige, at sagen har bragt sindene i kog. I første omgang i byrådet, hvor borgmesterens støtter i Enhedslisten er imod sammen med de borgerlige. Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) har kaldt planerne for et ”panikudsalg”, og ifølge den nytiltrådte by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er salget en dårlig idé, uanset hvor mange kommunikationsmedarbejdere, kampagner og borgermøder man bruger på at overbevise borgerne.
Og det tyder noget på, at han har en pointe i. I hvert fald er flertallet slet ikke nået i mål med at overbevise vælgerne. For hele 65 procent svarer i en meningsmåling, som analyseinstituttet Megafon har foretaget for TV 2/Fyn blandt 1.047 repræsentativt udvalgte vælgere, at de synes, det er en dårlig idé at sælge Fjernvarme Fyn. Kun 14 procent svarer, at det er en god idé. Resten er i tvivl.
Ikke overrasket
Cæcilie Crawley Larsen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet på Odense Rådhus, er ikke så overrasket over målingens resultat. Den kommer i kølvandet på en debat, der ifølge hende har været meget sort/hvid.
– Det er en måling, som er taget, da debatten gik allerhøjest. Når vi ser målingen, har vi et stort stykke arbejde foran os med at forklare, hvorfor vi vil sælge fjernvarmen, og hvem vi vil sælge til, siger hun.
I samme måling har Megafon spurgt vælgerne, hvem de vil stemme på ved kommunalvalget næste år. Står målingen til troende, kan Socialdemokratiet vinke farvel til hver fjerde vælger. I dag vil 30,3 procent af vælgerne sætte kryds ved Socialdemokratiet, mens partiet i 2017 fik 41,8 procent. Samtidig går Venstre knap fem procent frem. Summa summarum tegner målingen et politisk billede, hvor et styrket Radikale Venstre står i midten over for de to politiske blokke og kan vælge, hvem der skal være borgmester.
En gyser på vej
Da det i 2005 lykkedes nu afdøde Jan Boye (K) at bryde det mangeårige uafbrudte socialdemokratiske styre i Odense, skete det med radikal opbakning. Siden lagde partiet atter sine lodder i den socialdemokratiske vægtskål. Der er derfor lagt op til en regulær gyser, når vælgerne næste år skal sammensætte et nyt byråd.
Cæcilie Crawley Larsen noterer sig dog, at Socialdemokratiet stadig er det største parti.
– Målingen tager ikke højde for valgforbundene, og det, tror jeg, vil give os et ekstra mandat. Men det hele kræver selvfølgelig, at vi holder fast på Radikale Venstre. Det vil vi forsøge, siger hun.
Mens politikerne diskuterer sagen, kæmper en gruppe på knap 10.000 borgere indædt imod salget digitalt. Det sker i Facebook-gruppen ”Nej til salg af Fjernvarme Fyn”, der er grundlagt af byrådsmedlem Tommy Hummelmose (K). Her kunne TV 2/Fyn forleden afsløre, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en kommentar sammenlignes med Hitler, mens en anden bruger sammenligner ham med Stalin.
Et af spørgsmålene, der får Facebook-debattørerne og modstanderne i øvrigt op i det røde felt, er den fremtidige varmepris. Fjernvarmeforsyningen skal hvile i sig selv, så selskaberne må ikke uden videre skrue prisen i vejret, men når man sammenligner priser på tværs af fjernvarmeselskaberne, koster det ikke det samme at producere fjernvarme i Odense og i Gentofte. Det er i dag næsten 4.000 kroner billigere i Odense.
Håb om fornuft
Borgmester Peter Rahbæk Juel forsøger at berolige de bekymrede forbrugere ved at henvise til loven, som netop slår fast, at man ikke uden videre må hæve prisen.
Og rådmand Søren Windell erkender, at flertallet bag salget lader til at være stålsat på at gennemføre det.
– Sagen er ikke endeligt vedtaget, så der er håb om at fornuften sejrer. Det ser tungt ud, fordi der er et flertal bag beslutningen. Vi mener stadig, at det er forkert at sælge, fordi det skaber usikkerhed om varmeprisen. Vi synes, det er vigtigt at have kontrollen over så vigtig infrastruktur. Ikke mindst af hensyn til Odenses omkring 70.000 lejere, der ikke kan gøre andet end at betale, siger han.
Lykkes salget, ventes det at falde på plads inden udgangen af 2020. I november 2021 står det klart, hvilke politiske konsekvenser det så får. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-17-side-36-37.pdf