Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
At ”klemme” sig ind
På Langelands museumsudstillinger er man begyndt at skulle ”klemme sig ind”. For når man har store udstillinger på museerne, hvor man skal gå ind i et rum for at se udstillingen, som man for eksempel skal på Langelandsfortet, så må man tænke anderledes for at sørge for, at gæsterne ikke stimler sammen. Her får man udleveret en tøjklemme ved indgangen, som man så sætter på et skilt uden for indgangen til udstillingerne. Derved kan man se, hvor mange mennesker der er inde i udstillingen ad gangen, og om man må gå ind.
31.000
dagplejebørn blev passet i landets kommuner i 2019. Det er en halvering i forhold til 2008, hvor der blev passet 63.500 dagplejebørn, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Død borgmester genvalgt
I den mindre rumænske by Deveselu har en borgmester vundet en jordskredssejr efter sin død. Det skriver nyhedsbureauet The Associated Press.
Den populære borgmester Ion Aliman, som ville være fyldt 57 år på valgdagen, døde tragisk af corona 10 dage før lokalvalget i Rumænien, og det var for sent til, at hans navn kunne fjernes fra stemmesedlerne.
Nyheden om hans død spredtes hurtigt til byens lidt over 3.000 indbyggere, og for at ære manden, de beundrede, gik hundredevis af borgere til stemmeurnerne og satte kryds ved Ion Aliman.
Da de foreløbige resultater viste, at Ion Aliman havde fået over 1.000 af de 1.600 afgivne stemmer i Deveselu, besøgte en stor gruppe borgere hans grav for at tænde lys og vise deres sidste respekt.
Ion Aliman ville være blevet valgt til sin tredje periode som socialdemokratisk borgmester i Deveselu. ksp
Elever stopper madspild
400 skoleelever skal udvikle forslag til at nedbringe madspild, der kan indgå i den grønne klimaomstilling af deres kommune og forhåbentlig i den officielle danske indsats. Elever, lærere og kommunalfolk fra Ballerup, Fredericia, Gentofte, Herning, Kolding, Silkeborg, Skanderborg og Vejle deltager i forsøget. Kommunerne tager stilling til, om én eller flere idéer skal realiseres eller undersøges nærmere, og hvordan der kan skabes bredere opmærksomhed om initiativet. Samtidig stemmer eleverne om, hvilken af deres idéer der skal gå videre til en idékonkurrence med de øvrige klasser og kommuner. Miljøstyrelsen har opgjort madspildet i Danmark til at være på cirka 700.000 tons årligt.
Rene rollinger
I Gladsaxe sætter man en analyse i gang, der skal afdække, hvordan man finder det rigtige rengøringsniveau – også efter coronaen har sluppet sit tag i samfundet. Gladsaxe har nemlig afsat 15 millioner kroner på budgettet i 2021 til ekstra rengøring i skoler, børnehuse og institutioner.
”Vi har lært en masse om rengøringens betydning for at forebygge corona og andre infektioner her i 2020. Og vi vil gerne arbejde for, at vores børn generelt bliver mindre syge. Det er godt for børnenes trivsel og gør også, at forældrene bliver mindre pressede af syge børn på hjemmefronten”, siger borgmester Trine Græse (S).
Landbrug til skovtur
En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand. Skovrejsningen er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, det kommunalt ejede selskab Vand og Affald A/S og Svendborg Kommune, som betyder, at 540 hektar, svarende til knap 7.000 parcelhusgrunde, kan omdannes fra landbrugsjord til ny varieret skov.
Hjem til Aarhus
Der kommer masser af koncerter og musikalske oplevelser i Aarhus i 2022, når byens musikliv skal fejres med satsningen Musik City Aarhus. Initiativet er begyndelsen på nye samarbejder mellem kulturen og erhvervslivet og en indsats for at styrke Aarhus’ identitet som kultur- og musikby. Partierne bag budgetforliget afsætter fem millioner kroner over to år til Music City Aarhus. ”Vi skal have Aarhus tilbage på hitlisterne. Med Music City Aarhus 2022 bidrager vi til at kickstarte kulturen og hele musiklivet efter Covid-19,” siger rådmand for kultur og borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R).
Skøjtebane lagt på is
Coronaen medfører kedelige nyheder til de skøjteglade i Aarhus Kommune. Den sædvanlige skøjtebane i Musikhusparken bliver nemlig ikke stillet op i år på grund af corona-restriktioner.
Normalt ville arbejdet med at opsætte skøjtebanen mellem Musikhuset og rådhuset begynde i disse uger. Men med de nuværende corona-restriktioner må der ikke være mere end 50 personer på skøjtebanen. Det er svært at opdele banen i zoner, da mange af skøjteløberne befinder sig langs og nær siderne i ringen, og det vil være nærmest umuligt at sikre, at skøjteløberne holder den nødvendige afstand til hinanden. Derudover er skøjtebanen traditionelt et populært samlingspunkt i byen, og lukningen sker derfor også for at sikre, at den ikke udvikler sig til et hotspot for smitte.
Krise i landsbyen
Årets Landsby ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune og hedder Haastrup. Hvert år uddeles prisen inden for et selvstændigt tema. I år hed det ”Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?” Et stærkt foreningsliv, stor tiltro til andelstanken og en masse handlekraftige borgere fik overbevist dommerkomitéen. Gården ”Stormgården” har blandt andet dannet ramme om den lokale festival Storm-festivalen, der har arrangeret corona-venlige kulturarrangementer. Landsbyens knap 325 borgere har et stærkt frivilligt netværk blandt andet afspejlet i foreningslivet, der aktuelt rummer 20 forskellige foreninger. Viljen til at bidrage i lokalsamfundet var med til at sikre byen prisen, lyder vurderingen fra komitéen.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-17-side-24-25.pdf