
Fåmælt Wammen får DF til at kræve flere svar om frikommuner
tekst Mads Brandsen
Det er tilsyneladende lidt af en statshemmelighed, hvordan regeringen nåede frem til, at det netop blev Helsingør, Holbæk, Rebild, Esbjerg, Middelfart, Viborg og Langeland, der får lov til at sætte lovgivningen ud af kraft på hver sit velfærdsområde.
Statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede forsøgene, der er en del af regeringens nærhedsreform, i sin åbningstale i oktober. Nyhedsmagasinet Danske Kommuner talte efterfølgende med de fleste af borgmestrene, der kunne fortælle, at de var blevet ringet op af statsministeren i weekenden før Folketingets åbning med en orientering om forsøgene.
Men hvordan kommunerne egentlig er udvalgt, har ingen kunnet svare på. Derfor har ældreordfører og næstformand for Folketingets social- og indenrigsudvalg Karina Adsbøl (DF) stillet finansminister Nicolai Wammen (S) et skriftligt spørgsmål om netop det. Og nu har ministeren svaret.
– Det har været et vigtigt hensyn i udvælgelsen af de syv kommuner, at de repræsenterer en spredning på en række relevante parametre, herunder kommunestørrelse og geografisk placering, svarer ministeren foruden en redegørelse om selve forsøget.
Et ikke-svar, lyder det fra Karina Adsbøl.
– Jeg får ikke svar på, hvorfor regeringen har udvalgt netop de syv kommuner. Har de særlige udfordringer? Har de ønsket at blive frikommuner? Jeg vil gerne høre, hvorfor det lige netop skulle være dem. Især fordi de hidtidige frikommuneforsøg er blevet nedlagt, siger hun og fortsætter:
– Jeg kan godt forstå de borgmestre, der undrer sig over, hvordan regeringen har fundet de syv kommuner. Derfor vil jeg nu stille nogle opfølgende spørgsmål, som ministeren ikke så let kan glide af på.
Frikommuneforsøgene træder i kraft fra næste år. mdbr@kl.dk