
Vejle tager udsættelse af Tour de France i stiv arm
Det er den 4. februar 2020, og meget få i Danmark bekymrer sig endnu om coronavirus.
##ContentBoxStart##259979##ContentBoxEnd##
Vejle, den stolte cykelkommune, er vært ved præsentationen af Tour de France-ruten 2021, hvor byen selv skal være startby på tredje etape af verdens største cykelløb. Byens borgmester, Jens Ejner Christensen (V), nyder det. Det er den dag, han har ventet på i flere år. Han stikker næven frem og ryster hånd med Christian Prudhomme, som er løbsdirektør for det kæmpemæssige cykelløb, der har for vane at besøge andre lande. For første gang nogensinde er Danmark på løbsruten. Jens Ejner Christensen er pavestolt.
Håndtrykket er tegn på, at det nu er stensikkert, at verdens allerstørste cykelstjerner lægger vejen forbi Vejle, som har smidt i alt 17 millioner kroner efter kæmpeeventet. Nu kan forberedelserne til 2021 for alvor gå i gang.
Forberedelserne skulle dog vise sig at blive en smule mere langstrakte, end det først var meningen. Coronavirus ramte verden, og det betød i sidste ende, at den danske Tour de France-start blev udskudt til 2022.
Undervejs var der flere gange usikkerhed om, hvornår Tour de France i Danmark skulle løbe af stablen. Københavns borgmester Frank Jensen stod i spidsen for forhandlingerne og i de landsdækkende medier undervejs i forløbet. Her forsøger vi at give et indblik i, hvordan en af de mindre kommuner har håndteret forløbet.
Første hurdle
Det hele startede, da det europæiske fodboldforbund, UEFA, i marts flyttede sin EM-slutrunde fra 2020 til 2021. På det tidspunkt havde Jacob Rasmussen været ansat som projektleder i Vejle Kommune på Grand Départ i tre-fire måneder. Han har erfaring med at arrangere store begivenheder som eksempelvis VM i ishockey og EM i landevejscykling, så da det pludselig var et problem, at EM-datoerne lå tæt op ad Tour de France-datoerne i København, tog han det i stiv arm.
– Jeg tænkte på, at Tour de France ikke ville komme til at stå som det klare og lysende fyrtårn på sportssommeren 2021. Det ville være ærgerligt. Men det var ude af vores hænder, og vi tænkte faktisk ikke, at det ville komme til at påvirke vores eget arbejde særlig meget. Sådan er det i eventbranchen, siger Jacob Rasmussen.
Borgmester Jens Ejner Christensen var lidt mere træt af situationen.
– Vi fulgte det utrolig tæt i de dage. Jeg var ret komfortabel i forhold til, at vi nok skulle lave en storslået start i Jylland, selvom der var EM i fodbold i København. Men jeg tænkte også, at vi ville miste noget eksponering, for der er trods alt en grænse for, hvor meget sport vi kan fordøje, siger han.
Han foretog et par opkald og forsikrede sig, at Tour-starten i Danmark ikke var i fare, og han blev hurtigt rolig igen.
Tour de France skal rykkes frem
UEFA og Tour de France-arrangøren ASO fik nemlig landet en aftale, som gjorde, at de begge kunne få masser af eksponering i København, selvom de to begivenheder skulle afvikles tæt på hinanden, og derfor var der igen ro på i Vejle, hvor forberedelserne fortsatte.
I juni opstod der imidlertid problemer igen. OL var blevet flyttet til 2021, og i det olympiske program kunne man se, at cykelløbet skulle afvikles, mens de sidste Tour de France-etaper skulle køres i Frankrig – og det ville IOC ikke lave om på.
Det var et problem, så pludselig breakede nyheden om, at Tour de France skulle fremrykkes en uge. Det var de danske borgmestre ikke særligt interesserede i. Særligt Roskilde Kommune og Sønderborg Kommune ville få problemer på grund af henholdsvis Roskilde Festival og genforeningsfest. I Vejle var de knap så berørte, men de fulgte sagen tæt.
– Da kom det tæt på. Det begyndte at blive virkeligt. Vi tænkte: ”Okay, nu kan der faktisk godt ske noget.” Vi begyndte at tænke i forskellige scenarier, siger Jacob Rasmussen og bakkes op af borgmester Jens Ejner Christensen.
– Jeg ringede til Frank Jensen for at høre, hvad det var, der skete. Det var på det tidspunkt meget vigtigt for mig, at vi internt blandt kommunerne ikke kom op at slås. Man skal aldrig lade sig gribe af panik i sådan nogle situationer. De andre kommuner havde større udfordringer end os, og det havde jeg stor respekt for, siger Jens Ejner Christensen.
##ContentBoxStart##259981##ContentBoxEnd##
Touren udsættes
I begyndelsen af august kom så det endelige punktum for måneders tvivl. De involverede kommuner meldte ud, at Tour de France først kommer til Danmark i 2022.
– Det var en lettelse at få en afklaring, for så ved man, hvad man skal arbejde ud fra. Der sker altid alle mulige mærkelige ting, som man ikke har forudset, når man laver events. Det er et aspekt, man bare skal være bevidst om, siger Jacob Rasmussen.
Af flere årsager var Jens Ejner Christensen rigtig glad for løsningen. Coronasituationen kan være stilnet endnu mere af i 2022 end i 2021, og Vejle får nu endnu mere tid til planlægning.
– Når man har sat sig op til noget rent mentalt, så går man og glæder sig, og man har indstillet sit kompas på, at der skal ske noget stort på et bestemt tidspunkt. Nu er vi nødt til at vente et år mere, men jeg er slet ikke i tvivl om, at vi godt kan holde gryden i kog.
– Jeg havde hellere været foruden det her forløb, men vi har også talt om, at når sådan noget her sker, så må man bare acceptere, at man er en del af et kæmpe internationalt setup, og så må man få det bedste ud af det, siger Jens Ejner Christensen.
##ContentBoxStart##259982##ContentBoxEnd##
På tværs af kommunerne
Borgmesteren glæder sig over især én ting i forhold til de måneder, hvor ingen for alvor var sikre på, hvornår Tour de France ville komme til Danmark.
– Vi har virkelig vist, at vi kan tale sammen. Samarbejdet mellem staten og kommunerne har ikke været sat på prøve. Vi har haft nøgterne og konstruktive samtaler. Der opstår en masse usikkerhedsfaktorer. Hvem skal betale for dit og dat? Men det er forløbet på en rigtig fin måde, og det viser, at det setup, vi har, er robust. Når vi har skullet håndtere noget, så har vi kunnet løse det, og det gør mig glad, for der kommer helt sikkert mere, vi skal løse, siger Jens Ejner Christensen.
Jacob Rasmussen står i spidsen for planlægningen, og det sker i samarbejde med de øvrige kommuner, som er start- og målbyer. Men de kommuner, som ruten går igennem, er også med i forberedelserne, og Jacob Rasmussen mærker stor velvilje til godt samarbejde.
– Vi snakker eksempelvis om, om vi kan købe noget ind sammen, så det bliver billigere for alle, og hvordan vi skal markere ruten. Det er super spændende at sidde og sparre med nogle folk, som sidder med samme opgave andre steder. Jeg mærker et kæmpe engagement, og det er fedt.
– De erfaringer, der drages her, kan kommunerne helt sikkert bruge fremover. Der er meget af det, vi laver, der er målrettet Tour de France, men der er også meget, der handler om, hvordan processerne og projekterne skal skabe synergier, der rækker endnu længere ud i fremtiden. Det er mange af de samme udfordringer, vi sidder med rundt omkring i kommunerne, siger han.
Forberedelserne
Jacob Rasmussen er ansat i en projektstilling, som nu gælder i et ekstra år, og han fortæller, at han absolut ikke får problemer med at finde på noget at lave.
##ContentBoxStart##259983##ContentBoxEnd##
– Jeg har stadig lige så travlt – hvis ikke mere travlt. Jeg sørger for, at alle processer kører. Det handler om, hvad Vejle gerne vil med Tour de France og at bygge bro mellem det og alle de andre ting, vi laver i forvejen. Vi skal engagere en masse frivillige, foreninger, institutioner og virksomheder, så jeg skal fortælle om rammerne og målsætningerne for Tour de France i Vejle.
– I 2021 har vi eksempelvis flere forskellige cykelevents. Det er DM i cykelcross, Grejsdalsløbet, DM i landevejscykling i Give og PostNord Danmark Rundt, hvor vi forsøger at bruge Tour de France-brandet og skabe en gul tråd og sammenhæng i forhold til, at vi har Danmarks bedste cykellandsskab.
Derudover skal han sørge for hegn langs ruten, toiletter i startområdet, afspærringer og mange andre praktiske ting – og så skal han forsøge at lokke nogle folk i de små byer til at spille med.
– Vi vil gerne have penge ud lokalt, så det ikke er os, der styrer alt. Vores lokale aktører kan byde ind med idéer, der giver mening for dem, og så kan de søge midler i vores Tour de France-puljer til at lave nogle fede tiltag – både før, under og efter Tour-starten, siger Jacob Rasmussen.
For Jens Ejner Christensen er der tale om et strategisk pletskud, at Tour de France kommer til Vejle.
– Hvis der er én ting, vi har haft en overordnet strategi og satsning på, så er det noget med cykling. Det bygger ovenpå en strategi, vi i forvejen arbejder med, og det er utroligt spændende. Tour de France er for os startet allerede nu, og vi er bevidste om, at den investering, vi lægger, skal vi have noget ud af i to-tre år efter, rytterne er kørt ud af Vejle.
At Jens Ejner Christensen så ikke får lov at stå i spidsen for Tour de France i Vejle lige op til kommunalvalget næste år, må han forsøge at leve med,
– Haha. Vi har godt nok snakket om, at jeg ikke kan få lov at dele valgpjecer ud i den røde Skoda (løbsdirektørens velkendte røde bil, red.).
– Det her er hævet over den slags. Det har ikke været en skueplads for politiske stridigheder. Der er et meget, meget bredt flertal, som bakker 100 procent op, så hvis det bliver en anden borgmester, der kører med i den røde Skoda, så vil jeg nyde hvert sekund, jeg ser dem køre rundt i vores kommune, siger Jens Ejner Christensen. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-18-side-36-38.pdf