Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Rækkehuset, smedjen og fiskermiljøet
I Næstved sætter man pris på arkitekturen. I nogle år nu har man i kommunen holdt en ”Arkitekturens Dag”, og det har coronakrisen ikke sat en stopper for i år. Den ene pris, Arkitekturprisen, hylder et nænsomt placeret rækkehus centralt placeret i Næstved, mens de to andre priser, Bevaringsprisen Næstved Kommune og Bevaringsprisen Næstved By, gik henholdsvist til en smedje med over 300 år på bagen og et autentisk fiskermiljø, som kan dateres tilbage til 1700-tallet. Målet er at hylde borgere og bygherrer for deres prioritering af kvalitet i byggeriet og hylde arkitekter for deres arbejde samt give inspiration til fremtidige byggeprojekter og bygningsbevaringer i Næstved Kommune.
38.500
Mellem 2010 og 2020 er antallet af personer i landkommunerne med dansk oprindelse faldet med 79.000, mens der er kommet 38.500 flere indbyggere, der har oprindelse i andre lande end Danmark. De fleste ekstra indbyggere kommer fra Syrien, Rumænien, Polen, Ukraine, Eritrea og Litauen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Aalborgs Silicon Valley
Efter en lang proces og en diskussion om for meget ”københavneri” er Aalborg landet som Danmarks tredjestørste klyngecenter. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal udpege 14 såkaldte erhvervsklynger. Klynger er organiserede innovationsnetværk og vidensdeling inden for forskellige områder. Et af de mest kendte eksempler på en klynge er Silicon Valley i USA, hvor de store tech-virksomheder har samlet sig. Alt for mange af dem, der bød ind, ville have hovedsæde i København, så ministeren trak i håndbremsen og bad om, at hele Danmark kom i spil. Allerede før sommerferien blev Aalborg udnævnt som hovedsæde for klyngen for energi, og med ministerens udpegning får Aalborg nu en rolle for yderligere syv af de andre klynger. Det betyder blandt andet, at Aalborg skal medudvikle på både digitalisering, byggeri og miljøteknologi.
Humor til hårde tider
Store dele af dansk kulturliv lider under coronakrisen, og flere teatre og revyer har måttet se deres indtægter i 2020 forsvinde. I Kerteminde på Fyn stod folkene bag Kerteminderevyen i marts 2020 i samme situation, men da det kom det lokale erhvervsliv for øre, oplevede revyens ledelse en massiv, lokal opbakning. Nu skal revyen arbejde sammen med det lokale erhvervsliv og kommunen. Samarbejdet betyder blandt andet, at hotellet opgraderer revysalen med klimaanlæg og teleslynge, flere dele af det lokale erhvervsliv køber hele forestillinger til kunder og medarbejdere udover deres normale sponsorater, mens kommunen ser muligheder i at intensivere udnyttelsen af den branding, Kerteminderevyen giver landsdækkende.
Farlig bybus
Det var formentligt en af bybusserne i Kolding, der var til stor gene for byens trafikanter. En fredag morgen var der dieselolie på vejene. Udslippet berørte en væsentlig del af byen og skabte store trafikale problemer. Politiet meldte om flere færdselsuheld på grund af glatte veje. For at skabe sikre veje har kommunen renset vejene med specialsand, som senere suges op, hvorefter vejene vaskes. For at rydde op blev der sendt assistance fra Aabenraa Kommune, som sendte en vejrenser, der hjalp til med at få ryddet op.
Til kamp mod vindueskiggersyndromet
Haderslev Kommune vil tage kampen op med ”vindueskiggersyndromet”, som åreforsnævring i benene også bliver kaldt. Åreforsnævring i benene er en forsnævring i de pulsårer, som forsyner benene med blod og ilt. På landsplan anslås det, at det, at 100.000 har åreforsnævring i benene. Fra oktober vil Haderslev arbejde med superviseret gangtræning, som kan øge mobiliteten og være med til at forbedre livskvaliteten og samtidig mindske antallet af amputationer hos de ramte. Gangtræningen foregår ved, at deltagerne træner på et løbebånd et par gange om ugen samt én gang udendørs i op til 12 uger. Træningen indledes med en sundhedssamtale, ligesom der også efter forløbet bliver fulgt op med samtaler for at holde hjemmetræningen ved lige.
Autentisk turisme
En ny national konference skal hjælpe med at skabe opmærksomhed på turismen i de små lokalsamfund. Den er arrangeret af Partnerskab for Mikroturisme. Ambitionerne med projektet er, at småattraktioner i mikroturismeskala fremover skal spille bedre sammen med hovedattraktioner og således bidrage til merværdi for lokalsamfundet. En analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum i 2018 viste, at turisterne i stigende grad efterspørger individuelle og autentiske oplevelser og derfor gerne søger mod mindre lokalområder. Partnerskab for Mikroturisme er nedsat af Landdistrikternes Fællesråd i januar 2019 med støtte fra Vejle Kommune og Erhvervsstyrelsen. Analysen viser også, at landdistrikterne modtager hele 54 procent af turistovernatningerne i Danmark.
Køge går med på handicappris
Sammen med Danske Handicaporganisationer sætter Køge Kommune nu fokus på dem, der arbejder for at gøre livet nemmere for handicappede. Det bliver markeret med en ny pris, hvor man kan nominere borgere, virksomheder og foreninger, der gør en særlig indsats på handicapområdet. Handicapprisen 2020 uddeles på dagen for ”FNs Internationale Handicapdag – dagen for lige muligheder” i starten af december. Det er nyt, at Køge er med i prisen, men andre kommuner uddeler den også i samarbejde med Danske Handicaporganisationer. Vinderen modtager et diplom og 10.000 kroner fra Køge Kommunes Handicapråd og Danske Handicaporganisationer i Køge.
Tunnelsignal
”Jeg kører lige igennem en tunnel, der er knas på linjen”. Det har de fleste af os formentligt oplevet. Men i Faxe Kommune er det ikke engang nødvendigt at være i for eksempel en tunnel for at opleve dårligt signal. Borgerne har ofte klaget over kvaliteten af mobildækningen. Så meget, at kommunen nu vil have lavet en præcis kortlægning af mobildækningsforholdene i kommunen. Med nye innovative tekniske løsninger er det muligt for firmaet RANlytics at måle og visualisere den faktiske mobildækning, der leveres fra de mobile netværk. ”Vi mærker særligt i disse tider, hvor mange flere arbejder hjemme, en stigende efterspørgsel på høj kvalitet den digitale infrastruktur. Det er en efterspørgsel, vi politikere ønsker at sikre til alle vores borgere og virksomheder – og dette uanset hvor de bor,” siger borgmester Ole Vive (V).
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-18-side-26-27.pdf