
Flere kan søge corona-pulje til velfærdsbyggeri
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Der er allerede sat navn på de første 11 kommuner, som med støtte fra Realdania, kan skrue op for de bæredygtige løsninger, når der skal bygges nye boliger for borgere med særlige behov, etableres nyt medborger- og sundhedshus, og når der skal vælges materialer til byens nye mole. I første runde var det samlede beløb på 20 millioner kroner.
Nu åbner anden og sidste ansøgningsrunde til Realdanias pulje på 25 millioner kroner, som skal bidrage til at øge bæredygtigheden i kommunale byggeprojekter i hele landet. Ambitionen er at fremme, at de mange nye byggerier bliver gennemført med mindst mulig drivhusgasudledning og ressourceforbrug.
Bæredygtigt byggeboom
– Kommunerne er samlet set landets største bygningsejer, og med et suspenderet anlægsloft på baggrund af coronakrisen, sætter de nu en masse nye bygge- og renoveringsprojekter i søen. Med denne pulje vil vi gerne bidrage til, at det store bygge-boom også kan blive et bæredygtigheds-boom – forstået på den måde, at byggerierne gennemføres med al den nye viden, der f.eks. er om bæredygtige materialer og genanvendelighed, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Midlerne fra puljen skal hjælpe kommunerne med at indhente målrettet rådgivning om, hvordan de kan styrke den klimamæssig bæredygtighed i konkrete byggeprojekter.
– De 11 kommuner, vi har støttet i første runde, sidder nu sammen med professionelle rådgivere og bliver klogere på muligheden for at genbruge materialer, bruge nye bæredygtige byggematerialer og energioptimere driften af den bygning, der skal opføres, siger Nina Kovsted Helk.
Den mulighed er der nu flere kommuner, der kan få.
– Vi når ikke at få alle 98 kommuner med i denne pulje, men forhåbentlig kan vi bidrage til, at al den grønne viden, der nu bliver opbygget i flere kommuners ejendomsafdelinger, også når ud og giver værdi i resten af landet, siger Nina Kovsted Helk
Puljen til klimamæssig bæredygtighed i kommunale byggeprojekter er en del af Realdanias ’Sammen om bæredygtigt byggeri’-indsats, som blev lanceret i foråret i forbindelse med COVID-19-krisen.
Målet er at give kommunerne lidt ekstra luft i anlægsbudgetterne til at prioritere grønne og bæredygtige valg og dermed større mulighed for at tænke byggeri og klimamål endnu mere sammen.
Bedre rammer for borgernes prioriteres
Der er ansøgningsfrist til den nye runde 16. november.
I udvælgelsen prioriterer Realdania blandt andet de projekter, der har den største potentielle effekt på reduktionen af drivhusgasser. Der er også særligt fokus på de projekter, hvor læringen fra bæredygtighedstiltagene har bedst mulighed for at blive udbredt og anvendt til andre byggeprojekter.
Derudover prioriteres byggeprojekter, som forbedrer rammerne for borgernes hverdag – herunder kultur- og fritidsfaciliteter og genbrugsstationer – samt velfærdsbyggeri. Det kan for eksempel være plejehjem eller ældrecentre, kommunale boliger for særligt udsatte grupper, skoler og institutioner.