
KL og FOA i fælles front: Vi skal have markant løft af ældreområdet
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Når regeringen frem mod jul forsøger at forhandle en finanslovsaftale på plads, så bør den finde penge til at give ældreområdet et markant løft.
##ContentBoxStart##260338##ContentBoxEnd##
Sådan lyder et fælles budskab fra de kommunale arbejdsgivere i KL og social- og sundhedspersonalets faglige organisation FOA, der sammen har præsenteret seks punkter, der skal afhjælpe ældreområdets fremtidige udfordringer.
– Vi synes, at der er brug for, at vi sikrer gode arbejdsvilkår i ældreplejen og sørger for, at vi har de ressourcer, vi skal bruge til ikke bare at følge med udviklingen i befolkningen, men også give et reelt kvalitetsløft, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) og fortsætter:
##ContentBoxStart##260340##ContentBoxEnd##
– I de seneste år har Folketinget sat penge af til at løfte daginstitutionsområdet og folkeskolerne. Nu bør de også kigge på ældreområdet. Vi står i en meget presset rekrutteringssituation, hvor vi i kommunerne har svært ved at få fat i de hænder, vi skal bruge. Det har haft stor fokus i den senere tid, men det har ikke rigtigt udmøntet sig i permanente løsninger for ældreområdet. Det er der behov for, at Christiansborg tager hånd om nu.
Hovedet ud af excelarket
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben K. Hollmann, anerkender, at det måske er lidt pudsigt, at arbejdsgiver og fagforening slår pjalterne sammen.
– Men det er jo en fælles erkendelse af, at hele ældreområdet trænger til et eftersyn og et markant løft. Det er vi enige med KL i, og det er for vigtigt til at vi ikke, som to store aktører på området, står sammen, siger han.
Han peger på, at ældreområdets udfordringer starter og slutter med rekrutteringsspørgsmålet.
##ContentBoxStart##260341##ContentBoxEnd##
– Det er det helt store issue. Vi skal have gjort faget attraktivt at vælge og at blive i. Det gør man blandt andet ved at sikre, at mine medlemmer kan bruge deres faglighed i hverdagen, og ikke går frustrerede på arbejde, fordi der mangler hænder. Så risikerer vi, at de forlader faget, og at for få vælger at gå ind i faget, siger Torben K. Hollmann.
Han og KL efterspørger også mere ledelse, der er tæt på ældreplejens hverdag.
– Lederne skal have tid og mulighed for at være tæt på hverdagen og have fokus på faglig sparring og kvalitet i ledelsen. Det duer ikke, hvis de er nødt til at sidde på et kontor med hovedet begravet i et excelark, siger Torben K. Hollmann.
Vi skal i gang nu
Fastholdelse, flere uddannelsespladser, bedre praktik og mere ledelse er ikke gratis. KL’s formand, Jacob Bundsgaard, vil dog ikke sætte et konkret beløb på, hvor mange penge Folketingets partier bør finde i finanslovsforhandlingerne.
– Det er Folketinget, der afgør det, og det har vi respekt for. Vi siger, at der er behov for et markant løft, og at det giver god mening at prioritere penge til ældreområdet, siger han.
I FOA har sektorformand Torben K. Hollmann gjort regnebrættet op og mener, at Folketinget bør afsætte 1,5 milliarder kroner til at løfte ældreområdet permanent.
– Det betyder jo ikke, at vi dagen efter har løst alle problemerne, for det kommer til at tage lang tid, før vi kommer i mål. Men vi skal i gang nu, for der skal uddannes flere SOSU’er, vi skal have uddannet den ufaglærte arbejdskraft, der bliver brugt på området, og vi skal have forbedret de ansattes mulighed for at bruge deres faglighed. Det koster penge, som bør sættes af nu, siger han.
Coronafinanslov
Coronaudbruddet har givet usikkerhed omkring landets fremtidige økonomi, og da regeringen præsenterede sit forslag til næste års finanslov tilbage i slutningen af august, var budskabet fra finansminister Nicolai Wammen (S), at der var færre penge at flytte rundt med end sidste år. Mere præcist lød det fra finansministeren, at der er afsat en såkaldt forhandlingsreserve – det beløb, som regeringen ikke har prioriteret i deres forslag, men kan forhandle om med de andre partier – på 1,5 milliarder kroner om året.
Forslaget indeholdt godt 200 millioner kroner om året til ældreområdet, og så har regeringen ellers henvist til, at den kommende velfærdslov skal sikre, at udgifterne til det stigende antal ældre bliver dækket.
Dermed er regeringens forslag et stykke fra Torben K. Hollmanns ønske om halvanden milliard kroner om året. Men han vil ikke spises af med coronaundskyldninger.
– Vi har sagt mange gange, at coronasituationen ikke må gå ud over ældreplejen. For området er presset nok i forvejen. Så nu må vi få sikret, at vi også i fremtiden kan passe på vores ældre. Der findes altid en masse gode undskyldninger for ikke at levere penge til ældreområdet. Sidste år var det minimumsnormeringer. Næste år kan det være noget andet. Men vores medlemmer sørger for, at livet fungerer for vores ældre borgere. Det skal vi altså have blik for, og der skal simpelthen penge ud til velfærdens kernetropper nu, siger Torben K. Hollmann.
KL-formand Jacob Bundsgaard peger på, at der ganske vist kan være usikkerhed om landets økonomi, men at det trods alt ikke ser alt for skidt ud.
– Jeg synes da, at når man kigger på tallene, så tyder det ikke på, at dansk økonomi er på vej mod afgrunden. Så jeg tror, at vi rider stormen af. Vi erkender da, at det spiller en rolle. Men vi skal også huske på, at de penge, man bruger på at bekæmpe corona, er engangsudgifter, siger Jacob Bundsgaard.
Folketinget skal som udgangspunkt have færdigforhandlet og -behandlet finansloven inden årets udgang. jki@kl.dk