
Borgmester om aflivning af alle mink: Det er en trist dag
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Samtlige mink i Danmark skal aflives for at forhindre spredning af en muteret udgave af coronavirus, hvilket kan betyde, at en eventuel vaccine ingen effekt vil have på den muterede virus. Det forklarede statsminister Mette Frederiksen (S), der er i selvisolation efter at have haft kontakt til en coronasmittet, på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Nyheden bliver modtaget med accept af to borgmestre, der sidder i to af de kommuner i landet, hvor minkavlen fylder allermest.
Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, der huser omkring 75 minkfarme, understreger, at hvis sundhedsmyndighederne mener, at det er et nødvendigt træk at slå samtlige minkbestande i landet ned, så må beslutningen naturligvis respekteres.
– Det sagt, så er det en trist dag for Jammerbugt Kommune. For man kan være i tvivl om, hvorvidt erhvervet kan overleve, indtil de kan starte op igen. Minkavl fylder meget i Jammerbugt, og i nogle lokalsamfund fylder de stort set det hele. Så det her har meget store konsekvenser lokalt og for hele kommunen, siger Mogens Gade.
Han peger på, at kompensationen til minkavlerne bliver afgørende for erhvervets fremtid.
– Jeg forventer også, at minkavlerne bliver kompenseret i en grad, så de kan starte op igen senere. Og så håber jeg også, at det her ikke ender med at være en beslutning om at afvikle minkavl for evigt, men at der meget snart kommer et signal fra Christiansborg om, at minkavl fortsat skal være i Danmark. Hvis der skal være minkavl i verden i det hele taget, så er min holdning, at så skal det hellere være i Danmark end i andre lande. Ligesom med landbruget er jeg overbevist om, at vi vil kunne gøre det bedre end andre lande i forhold til dyrevelfærd og miljø, siger Mogens Gade.
Kommunerne kommer ikke til at spille en direkte rolle i aflivningen af mink, men i Jammerbugt, har der ifølge Mogens Gade løbende været dialog mellem kommunen og de lokale minkavlere. Senest for omkring to uger siden, hvor kommunen præsenterede muligheder, hvis det skulle gå helt skævt, som Mogens Gade siger og konstaterer, at det er det gået nu.
– Vi føler selvfølgelig med minkavlerne i forhold til den personlige og menneskelige tragedie, den her situation er for dem. De har bidraget til både Jammerbugt Kommune og til nationaløkonomien i mange år, så vi stiller selvfølgelig op og siger, at hvis vi kan hjælpe dem i den nuværende situation, så gør vi det. Men det kommer meget an på, hvordan kompensationen fra staten ender med at se ud, siger Mogens Gade.
Der gik politik og penge i det
I Hjørring Kommune, der også har et stort antal minkfarme, kalder borgmester Arne Boelt (S), dagens beslutning for den rigtige.
– Det her er den rigtige løsning, og det skal gå hurtigt. Vi har siden juni måned været i en situation, hvor vi har haft så mange smittede borgere, at vi har haft restriktioner på plejehjem og bosteder, og der har opstået nye smitteudbrud. Det har været virkelig hårdt for alle i kommunen – både for minkavlerne og for borgerne som sådan. Det, håber jeg, får en ende nu, siger Arne Boelt.
Han forklarer, at coronaudbruddet og forbindelsen til minkindustrien har betydet, at de lokale minkavlere har følt sig udskammet og forfulgt, mens borgerne har haft svært ved at forstå og acceptere, at de i månedsvis ikke kunne besøge deres pårørende på plejehjem og bosteder.
Han ærgrer sig over, at situationen er endt, som den er nu, og peger på, at han og andre borgmestre i området allerede før sommerferien forsøgte at råbe op om situationen med smittespredning på minkfarme.
– Jeg har oplevet, at man har haft svært ved at træffe de nødvendige beslutninger. Jeg har været i beredskabet i mange år og været med under både mund- og klovsyge og fugleinfluenza. Det første man gjorde dengang, når man konstaterede smitte i en besætning, var at slå besætningen ned. Det gjorde man også i starten med minkfarmene, men det holdt man op med over sommeren, hvor der ikke var så stor smittespredning. Jeg tror der gik politik og penge i det, for det er en både svær og dyr beslutning at træffe, siger Arne Boelt og fortsætter:
– Og det ser nu ud til at have den konsekvens, at et helt erhverv og alle sideerhvervene, håndværkerne, leverandørerne og så videre bliver ramt. Og minkavl fylder noget i Hjørring. Det er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser det får for beskæftigelsen og økonomien i kommunen. Men minkavl fylder helt afgjort noget.
De nærmere omstændigheder omkring kompensation til minkavlerne og det konkrete arbejde med aflivning blev ikke præsenteret på pressemødet onsdag. Regeringen har desuden varslet yderligere restriktioner i Nordjylland for at inddæmme spredningen af den muterede coronavirus. jki@kl.dk