Borgmester skaffer udsatte borgere billige renter i hele landet
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Det er velkendt, at det er dyrt at være fattig. Er du ved muffen, kan du nemt forhandle en billig rente på dit lån med banken. Men er du fattig, så betaler du ofte den højeste pris, fordi du i bankernes øjne udgør en højere risiko.
Svendborgs borgmester Bo Hansen (S) fandt det urimeligt, at borgere med manglende kreditværdighed – som ofte er udsatte borgere som syge og hjemløse – skulle betale bankrenter på op til 12 procent, når de skulle låne til indskud i lejlighed. Især, fordi kommunen garanterer for lånet og dermed fjerner bankens risiko.
Borgmesteren gik til den lokale bankdirektør i Danske Bank og fik lavet en aftale om, at den slags lån højest skal forrentes til fem procent. Den aftale gælder nu for alle Danske Bank filialer i hele landet.
– Det begyndte med, at jeg sad på borgmesterkontoret og skulle underskrive de her lånegarantier for borgere med manglende kreditværdighed. Vi garanterer jo som kommune, at hvis der opstår en misvedligeholdelse af det lån, så får pengeinstituttet sine penge. Så er det jo risikofrit for pengeinstituttet, og så undrede det mig, at man skulle betale en rente på 12 procent. Det er jo et spørgsmål om risiko og sikkerhed, når man udlåner penge, fortæller Bo Hansen, der er stolt over at kunne bruge sin stemme til at gøre noget for samfundets svagere borgere.
– Man må sige, at med det rentemarked vi har nu, så springer en rente på 12 procent i øjnene, når man ved, at almindelige borgere kan få lån til meget, meget lave renter, tilføjer Bo Hansen.
Bankdirektøren var med
Borgmesteren tog i første omgang kontakt til den lokale bankdirektør i Danske Bank, der tog sagen videre til Områdedirektør med ansvar for Danske Banks privatkunder på Fyn, Steen Møller Hansen. Og han tog sagen videre til hovedkontoret. Det tog så et års tid, inden aftalen endelig faldt på plads.
– Hvis vi kigger på det rent bankmæssigt, så er der med en kommunegaranti ikke den risiko, som renten er et udtryk for, og derfor er det også en fair pointe fra borgmesteren at kigge på, om prisen på det produkt burde ændres, sagde Steen Møller Hansen til Fyens Amts Avis, da aftalen var i hus.
Borgmester Bo Hansen roser Danske Banks håndtering.
– Man må jo sige, at i en situation, hvor Danske Bank imagemæssigt får mange klø, så har de på det her punkt været foregangsfolk og har revurderet vilkårene for dem, der har allermindst i samfundet. Det fortjener de al mulig ros for, siger borgmesteren.
Andre banker er lokalt på Fyn blevet spurgt, om de ikke vil følge trop og sænke renten for lånene til de udsatte borgere. Men trods positive tilkendegivelser har ingen andre pengeinstitutter ifølge borgmesteren lavet lignende rentesænkninger.
– Når jeg nu sidder og underskriver de her papirer, så må jeg sige, at de andre banker stikker ud. Jeg synes, de burde tage fat i det og lave lignende rentesænkninger på de her lån, siger Bo Hansen.
Gå helt udenom banken
Fynske Banks administrerende direktør Petter Blondeau har i stedet foreslået, at borgerne og kommunen går helt uden om banken, når der skal lånes penge til indskud i en lejlighed. Han foreslår, at lejeren betaler det samme beløb hver måned til boligforeningen – blot uden renter – og på den måde løbende sparer op til boligindskuddet. Kommunen garanterer i begge tilfælde som en form for kautionist.
– Vi kan ikke få en forretning ud af det her i banken, og samtidig taber lejeren penge. Det har fået mig til at tænke på, om det kan gøres på en anden måde, og jeg kan ikke se, hvad der skulle være til hinder for, at det her kan lade sig gøre, har Petter Blondeau sagt til Fyns Amts Avis.
Men det forslag har borgmesteren fået undersøgt det juridisk holdbare i.
– Forslaget holder ikke juridisk i den form. Vi må som kommune ikke agere pengeinstitut, for så er der noget med, at det er konkurrenceforvridende for markedet. Jeg vil da sige, at han (Petter Blondeau, red.) har skubbet på de kreative tanker i mig. Tanken er jo god nok, men det kan ikke umiddelbart lade sig gøre, sådan som han foreslår det. Men jeg er ved at undersøge, om vi ad andre veje kan finde en anden løsning sammen med de almene boligforeninger, siger Bo Hansen.
Prøv det af
I Svendborg Kommune garanterer man for omkring 50 boligindskudslån om året. De borgere får nu glæde af borgmesterens indsats, hvis de bruger Danske Bank. Og tager man den op på landsplan er det flere tusinde udsatte borgere, der kan få glæde af Bo Hansens armlægning med bankerne.
– Vi har vurderet, at det på landsplan drejer sig om 4.000-5.000 borgere, der kan få glæde af det her. Det er jeg meget stolt af. For det er ikke borgere, der normalt sætter sig ned i deres pengeinstitutter og kan forhandle lån. Det er borgere, der mangler kreditværdighed og på ingen måde er stærke udadvendte. Jeg tænker, at de par hundrede kroner, de her borgere kan spare om måneden på denne måde, dem har de stort behov for, siger Bo Hansen.
På den baggrund kan andre borgmestre, der underskriver lånegarantier, eller kommunale medarbejdere, der arbejder med udsatte borgere, tjekke op på, om aftalen er effektueret i resten af landet.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har bedt bankernes interesseorganisation Finans Danmark om en udtalelse til sagen. Men Finans Danmark forklarer, at de ikke udtaler sig om ting, der vedrører bankernes prissætning. • tkn@kl.dk