Giv os 76 millioner til at rydde op efter en af historiens største miljøkatastrofer
tekst Thomas Kokholm Nielsen
På afstand ligner Kærgård Klitplantage på den jyske vestkyst en kulisse fra TV-serien Badehotellet: En hvid sandstrand med klitter i forgrunden og et brusende Vesterhav i baggrunden.
Kommer man tættere på, fortæller røde advarselsskilte imidlertid historien om et område, hvor deponeringen af 300.000 tons spildevand fra 1956-1973 har skabt en af Danmarkshistoriens største miljøkatastrofer. Det var det hedengangne Grindstedværk, der deponerede spildevandet i plantagen.
Forureningen spredte sig allerede i 1964 til grundvandet og videre ud i havet, og der er i dag adgangsrestriktioner og totalt badeforbud på en 1,4 kilometer lang strækning.
Løsningen mangler finansiering
Eksperter er dog lykkedes med at finde frem til en metode, der kan fjerne både forurening og forbud ved Kærgård Klitplantage.
Med en kombination af kemiske processer og biologisk nedbrydning er det muligt at oprense det forurenede grundvand. Prisen for den gennemtestede metode er 76 millioner kroner.
Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune, mener, at den finansiering bør blive prioriteret i de kommende finanslovsforhandlinger.
– Vi er snublende tæt på at kunne slette en af fortidens synder og spare fremtidige generationer for at arve en miljøkatastrofe. Vi har allerede etableret udstyr i området, så med politisk vilje kan vi begynde oprydningen i Kærgård Klitplantage i morgen, siger Erik Buhl og fortsætter:
– I Regeringens og støttepartiernes forståelsespapir fra 2019 er generationsforureninger beskrevet som et prioriteret område. Det er på tide, at der bliver sat handling bag ordene og afsat penge til oprydningen.
Se Varde Kommunes video om forureningen og hvordan den kan fjernes her.
En generationsforurening
• Fra 1956-1973 deponerede Grindstedværket over 300.000 tons giftigt spildevand i seks såkaldte gruber, der er store udgravede huller imellem klitterne.
• De nødvendige anlæg til at gennemføre oprensningen i Kærgård Klitplantage er allerede etableret i området.
• Danmarks i alt ti generationsforureninger er opdelt i grupper. Her er Kærgård Klitplantage placeret i gruppe 1, som er de forureninger, hvor arbejdet med at rydde op kan begynde med det samme.