
Hold ud, Jammerbugt
tekst Frederikke Stoustrup
##ContentBoxStart##260413##ContentBoxEnd##
Jammerbugt er en af de syv nordjyske kommuner, som nu for anden gang er lukket ned på grund af spredningen af corona-smitte. Selvom kommunalbestyrelsesmedlem Winnie Aakjær (S) godt kan mærke corona-trætheden, er hun stadig optimistisk.
– Jeg håber, at det kun bliver fire uger. Det er nemmere at forholde sig til nedlukningen, hvis man ved, hvornår det slutter. Den anden nedlukning er stadig ny, men vi skal bare lige i gang igen, og så tror jeg, at der kommer masser af nye tiltag. Det skete også sidst, siger hun.
Winnie Aakjær arbejder til daglig som konsulent i kommunens borgerservice og med sine mere end 30 års erfaring i det kommunale – først i borgmestersekretariatet i Brovst og senere i borgerservice i Jammerbugt – har hun en solid føling med borgerne og de emner, der rører sig.
Lige nu fylder minkfarme meget i medierne, og det gør de også i Jammerbugt, men borgerne er stadig villige til at gøre, hvad der er nødvendigt, fortæller hun.
– Jeg har haft grædende voksne mænd i røret, som har mistet deres livsværk, og det er da forfærdeligt at sige farvel til. Der skal vi også som kommune have fundet ud af, hvad vi gør bagefter. Der kommer til at være gæld fra minkfarmerne, de skal måske have fundet nye job, og de ved endnu ikke, hvad de får i erstatning. Det er også en stor indtjening, som kommunen mister. Men umiddelbart synes jeg faktisk, at der er en velvilje blandt borgerne, og selvom minkene selvfølgelig tager meget fokus lige nu, synes jeg ikke, at vi må glemme de andre erhverv, som også er lukket ned nu, siger hun.
Ifølge Winnie Aakjær er debatten om mink kørt lidt af sporet, og hun synes, det er ærgerligt, at det er blevet en politisk diskussion.
– Vi bliver alle mere og mere påvirkede af pandemien, og vi er nødt til at prøve at hjælpe hinanden med at komme igennem det med sundhedsaspektet øverst. Vi er nødt til at have tillid til, at dem, der tager beslutningerne, også er dem, der ved bedst. Det er altid nemt at være bagklog, men der er jo ingen, der kan vide, hvor vi ville være, hvis vi ikke havde lukket ned, siger hun og fortsætter:
– Jeg tror på, at vi kan komme til at stå meget stærkere som land – også i resten af verden – fordi vi netop sætter sundheden højest og går ind med alt, hvad vi har.
Nyt perspektiv
For Winnie Aakjær har nedlukningerne og hele corona-situationen også betydet, at der er kommet fokus på den ensomhed, som mange oplever nu, hvor fritidsaktiviteter ikke længere kan afholdes.
– Jeg er ved at blive nervøs for den gruppe af unge, handicappede og ældre, som i stigende grad oplever ensomhed. Vigtigheden af, at vi mødes fysisk i fællesskaber, må absolut ikke undervurderes. Vi skal være opmærksomme på, at disse fællesskaber ikke kun foregår på de sociale medier, og der har vi alle en kæmpe opgave og ansvar, siger hun.
Winnie Aakjær har gennem hele sit liv været meget engageret i foreningsmiljøet, hvor hun blandt andet har været med til at starte et kulturcenter op og siddet i flere bestyrelser for sportsklubber. Hun understreger vigtigheden af fællesskabet, og hvordan man i fremtiden kan bruge erfaringerne fra nedlukningen til at gentænke kommunens aktiviteter.
– Vi har nogle kæmpe store, unikke naturområder heroppe, og de er en stor del af Jammerbugt, som vi alle kan have gavn af at komme mere ud i. Det synes jeg, at vi skal blive bedre til at udnytte i kommunen – både for ældre, handicappede, børn og unge. Sport og fritid er ekstremt vigtigt, siger hun.
KV21
Selvom der stadig er et år til det næste kommunalvalg, regner Winnie Aakjær med, at flere af de store valgtemaer vil blive præget af den nuværende situation i Nordjylland.
– En stor del af det, vi lever af her i kommunen, er turisme. Der er rigtig mange fra Aalborg, som har sommerhuse heroppe, og dem må de jo ikke tage op til. Så corona vil helt sikkert få stor indflydelse på et af Jammerbugt Kommunes vigtigste områder og valgemner, siger hun og fortsætter:
– Vores erhvervsliv og beskæftigelse kommer også til at betyde meget, især efter minkfarmene bliver lukket ned, for alle de mennesker skal jo også ud at finde nye job, siger hun.
Men Winnie Aakjær er dog stadig sikker på, at helt ”almindelige” valgemner stadig vil komme til at fylde meget i Jammerbugt næste år.
– Det er meget lokalsager, der fylder heroppe. Der kan godt gå lidt gammel sognerådspolitik i den. For eksempel skal vi til at bygge en kæmpestor skole i Jetsmarkområdet, og vi har udviklingsprojektet Masterplan Brovst, og det har stor interesse blandt borgerne. Men jeg tror også, at handicapområdet og tilgængelighed bliver et stort emne, og så selvfølgelig børn og ældre, siger hun.
Styr på retssikkerheden
Især handicapområdet betyder meget for Winnie Aakjær.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
– Min mand væltede på cykel for 20 år siden og kom så slemt til skade, at han er blevet erklæret 100 procent invalid. Det har medført, at noget af det, jeg kæmper allermest for, er retssikkerheden for handicappede i kommunen, fortæller hun og fortsætter:
– Kommunerne er for små til at magte det her område. Man har fået 13 år til at prøve, og nu er det nok. Det er de samme mennesker, der afgør sager, revurderer sager og betaler, og det fungerer bare ikke. Jeg synes ellers, at loven er fantastisk på området, så vi skal have styr på retssikkerheden.
Det er blandt andet kampen for retssikkerheden og hendes mange års erfaring i den kommunale verden, der har fået Winnie Aakjær til at beslutte sig for at stille op igen til KV21.
– Nogle gange kan du komme til at sidde i nogle dilemmaer, hvis du er politiker og skal beslutte nogle ting, som kan gå udover dig selv som ansat. Jeg ser det nu mest som en kæmpe fordel, fordi jeg har fingeren på pulsen på flere områder, og det skaber et godt grundlag for at præge den gode udvikling i kommunen. • frst@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-20-side-24-25.pdf