
Vandværker advarer: Minkkirkegårde kan forurene drikkevandet
tekst Mads Brandsen
Nogle af de mange tusinde mink, der i disse dage bliver aflivet, bliver begravet i området mellem Kølvrå og Gedhus tæt ved Flyvestation Karup. Det er ganske tæt på et vandindvindingsområde, hvor Kølvrå Vandværk henter sit vand – og det vækker bekymring hos brancheorganisationen Danske Vandværker.
– Jeg har læst i pressen, at alt burde være i orden, eftersom man har brugt kalk i forbindelse med nedgravningen, men kalk har kun en forsinkende effekt, og på sigt vil regnen neutralisere kalken og den forhøjede ph-værdi. Det betyder, at den naturlige forrådnelsesproces af minkene vil fortsætte. Og det er altså meget dårlig nyt for grundvandet. Placeringen af minkgravene er meget uheldig og ganske uforståelig, siger direktør i Danske Vandværker Susan Münster.
Hun frygter, at man slet ikke har forholdt sig til de kemiske processer, der finder sted, når minkene går i forrådnelse. Drænvand fra normale kirkegårde betragtes som spildevand, som der er klare regler for håndteringen af. Det er der ikke her. Dertil kommer, at der er anvendt antibiotika på minkfarmene.
– Vi ved ikke, hvilke stoffer, der kan ende i det vand, som områdets beboere skal drikke. Jeg er generelt ikke tryg ved den sagsbehandling, som har fundet sted i den her sag. Jeg frygter, der kan være for mange ubesvarede spørgsmål, som myndighederne ikke har forholdt sig til, siger Susan Münster.
Alternativt kunne man have placeret minkkirkegården på det militære område, der tilhører Flyvestation Krarup. Der er blandt andet et egnet område nordvest for flyvestationen, lyder det fra Danske Vandværker.
Det er Naturstyrelsen, der har udpeget arealerne, hvor minkene kan graves ned, mens Miljøstyrelsen har sikret, at der ikke er risiko for drikkevandet.
Miljøstyrelsen afviser kritikken fra Danske Vandværker i en pressemeddelelse tirsdag. Her skriver styrelsen, at der er holdt en afstand på 300 meter til private boringer, hvilket svarer til afstanden til andre spildevandsnedsivninger.
– Da vi screenede mulige nedgravningsområder, fravalgte vi de arealer, der ligger i områder, hvor drikkevandet til vandværker dannes og områderne med særlige drikkevandsinteresser (OSD), der er udpeget for at sikre det fremtidige drikkevand, siger Per Schriver, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.
I det konkrete område ved Kølvrå har Miljøstyrelsen kortlagt vandets vej fra overfladen gennem grundige studier.
– Beregningen er tilføjet en buffer på 100 meter, inden det tegnes op som ”indvindingsopland” og minkgravene er placeret uden for dette område. Vi mener derfor ikke, gravene udgør en risiko for drikkevandet. Hertil kommer, at vandboringen er 100 meter dyb og beskyttet af et lerlag, siger Per Schriver i pressemeddelelsen.
Ifølge Viborg Stifts Folkeblad har hverken Viborg Kommune, hvor arealerne ligger eller det lokale vandselskab Viborg Vand, været inddraget i processen.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har forsøgt at få en kommentar fra Viborg Kommune, men indtil videre ønsker kommunen ikke at kommentere på sagen. mdbr@kl.dk