
Styrelse sår tvivl om fjernvarmesalg: Kan være ulovligt
tekst Mads Brandsen
”Inden et anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp, som ikke ejes af de forbrugere, hvis ejendomme er tilsluttet det pågældende anlæg, kan afstås til andre end kommuner, skal disse forbrugere tilbydes at købe anlægget til markedspris.”
Sådan lyder varmeforsyningslovens paragraf 23f, og den er helt central, når det kommer til Odense Kommunes planer om at sælge sin andel af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for omkring 900 millioner kroner.
I hvert fald har de borgerlige partier i byrådet anført af Det Konservative Folkepartis ældrerådmand, Søren Windell, brugt netop den paragraf som argumentation for, at salget ikke ville være lovligt, og den påstand er der muligvis hold i.
Energistyrelsen skriver i en vejledende udtalelse, at bestemmelsen er så uklar i sin formulering, at det bør afklares i en retssal, hvor landet ligger.
– Energistyrelsen anerkender, at bestemmelsen er uklart formuleret og vil derfor tage initiativ til at undersøge, om lovbestemmelsen bør ændres fremadrettet med henblik på at afklare usikkerheder, herunder om der bør indsættes en håndhævelsesmyndighed til behandling af sager vedrørende forkøbsret. Indtil videre må Energistyrelsen derfor henvise til domstolene ved sager om forkøbsret, skriver styrelsen i udtalelsen, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner er i besiddelse af.
Det får nu Det Konservative Folkeparti til at kræve, at salget bliver stoppet.
– Vi har nu fået Energistyrelsens ord for, at varmeforsyningsloven gælder og dermed, at den salgsproces, som i øjeblikket er i gang, er i strid med loven. Vi forlanger derfor, at borgmesteren stopper det ulovlige salg og helt dropper idéen om at sælge, siger Søren Windell (K) i en pressemeddelelse.
Samme melding lyder fra Enhedslisten, der også er imod salget.
En meningsmåling, som Megafon tidligere på efteråret foretog for TV 2/Fyn viste, at blot 14 procent af de odenseanske vælgere går ind for at sælge Fjernvarme Fyn. mdbr@kl.dk