
Varde finder ny vej til at løse udfordringer med SOSU-rekruttering
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Danmark kommer i fremtiden til at mangle titusindevis af SOSU'er til at passe på den stigende gruppe ældre. I Varde Kommune viser udfordringen sig ved, at der er 13 ubesatte stillinger, og nogen gange får kommunen slet ingen ansøgninger, når de slår en SOSU-stilling op.
Og det er et ret stort problem, siger social- og sundhedsudvalgsformand i Varde, Tina Agergaard Hansen (DF).
– Det er en bombe under vores velfærdssamfund, hvis denne udfordring med at skaffe arbejdskraft til så vigtigt et fag fortsætter, siger hun.
Så nu er Varde gået nye veje for at løse rekrutteringsproblemet.
Den vestjyske kommune er et af de steder i landet, hvor mange østeuropæere er beskæftiget i blandt andet landbruget. Det er som regel mænd, der rejser til Danmark med deres ægtefælle, der så ofte ender med at være hjemmegående eller tage ufaglært arbejde.
Derfor har Varde set et potentiale i at få nogle af de medrejsende ægtefæller til at blive uddannet til SOSU'er. Og potentialet ser ud til at være der. Indtil videre er 28 østeuropæiske tilflyttere startet på et indledende forløb, som skal gøre dem klar til at starte på den egentlige SOSU-uddannelse.
– Det er et rigtig fint resultat. Vi er begyndt med at kigge på en forholdsvis overskuelig målgruppe, og hvis resultaterne er gode, så kan vi kigge på en bredere gruppe, siger Tina Agergaard Hansen.
De 28 tilflyttere – 27 kvinder og en mand – kommer fra Polen, Ukraine, Rumænien og Litauen. De skal på det forberedende forløb igennem både danskundervisning, teori og praktikophold. Det skal ruste dem til at starte på SOSU-uddannelsen.
– Især det med sprogkundskaber er vigtigt. De skal være i kontakt med ældre og syge borgere og skal kunne føre en journal på dansk. Så det vægter vi højt, siger Tina Agergaard Hansen.
Hvor mange af de 28 personer, der rent faktisk ender med at blive uddannede SOSU'er og måske endda ansat i Varde Kommune, er i sagens natur usikkert. Men succeskriteriet er ifølge udvalgsformanden, at bare en enkelt ender med ansættelse i kommunen.
– Målet er selvfølgelig, at hovedparten fortsætter til SOSU-uddannelsen, og at de får arbejde i Varde Kommune. Men hvis bare en enkelt bliver ansat, så er det jo en succes, fordi vi så vil være blevet en medarbejder rigere, siger hun.
Tina Agergaard Hansen fortæller, at forsøget med de østeuropæiske tilflyttere er et blandt mange andre tiltag, som Varde har taget for at løse rekrutteringsudfordringerne.
– Det er vores ambition at være en ombejlet og attraktiv arbejdsplads, så vi har blandt andet indført mulighed for at træne i arbejdstiden og selv være med til at bestemme, hvornår man arbejder. De tiltag ser ud til at virke, og nu har vi så søsat et noget større skib, som vi selvfølgelig håber kommer til også at virke, siger hun.
De 28 personer er alle over 25 år og vil derfor blive aflønnet som voksenlærlinge. jki@kl.dk