
Fjernvarmen kan levere næsten halvdelen af CO2-reduktionen
tekst Mads Brandsen
Fjernvarmesektoren leverer 44 procent af Danmarks planlagte CO2-reduktion i 2030.
Det kræver blot, at landets knap 400 fjernvarmeselskaber er omstillet til ren bæredygtig energi, og at de 500.000 boliger uden fjernvarme får det installeret.
Sådan lyder det i et nyt udspil fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der erkender, at opgaven bliver stor, men langt fra umulig.
– Fremtiden er grøn og CO2-neutral. Vi kan omstille hele vores sektor uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden, og samtidig sikre konkurrencedygtige priser for vores kunder og forbrugere, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, i en pressemeddelelse.
Fremtidens grønne varme skal komme fra varmepumper, overskudsvarme, solvarme og geotermi samt biomasse, fremgår det af udspillet. Skal det lykkes, skal politikerne lade være med at indføre indtægtsrammeregulering og benchmarking.
– Jeg vil godt advare imod, at myndighederne forfalder til at kopiere en forældet regulering fra andre sektorer, der på overfladen minder om fjernvarmen. Det vil betyde, at man fuldstændigt ignorerer, hvordan fjernvarmen fungerer. Vores sektor er karakteriseret ved et udpræget demokratisk ejerskab, særegen produktion, mange separate net og mange forskellige varmekilder for at nævne nogle eksempler. Begynder man at regulere fjernvarme uden hensyn til, hvordan branchen fungerer, får vi ikke grøn fjernvarme i 2030 – og så når vi ikke vores klimamål, siger Kim Mortensen.
64 procent af befolkningen – eller 1,7 millioner husstande – er i dag tilsluttet fjernvarmenettet. mdbr@kl.dk