Venstre skal bide sig fast i forhandlingsbordet
tekst Mads Brandsen
Regeringen var ikke kommet langt i forhandlingerne om en reform af den kommunale udligning, da Jyllands-Posten i sidste uge kunne dokumentere, hvordan Socialdemokratiet sideløbende med forhandlingerne havde planlagt en række ”angreb” på Venstre.
Finansministerens særlige rådgiver skulle ”finde historier på Venstre på baggrund af svar fra forhandlinger og andet,” og der skulle samles et hold, der både ”defensivt og offensivt” kunne sættes ind på det sociale medie Twitter.
Mailen havnede hos Jyllands-Posten, da en medarbejder i Socialdemokratiets analyse- og informationsafdeling ved en fejl sendte den til en af avisens politiske reportere. Statsministeren måtte lægge ansigtet i alvorlige folder og beklagede i spørgetiden, men Venstre krævede kredsen af deltagende i forhandlingerne indskrænket, så kun regeringen deltager. Samtidig afviste partiet at møde op til et planlagt forhandlingsmøde.
Forløbet fremkalder hovedrysten blandt flere af landets 37 Venstre-borgmestre. Man kunne dårligt forestille sig en lignende situation i en kommunalbestyrelse, hvor planlagte spinangreb på modparten trods alt ikke hører til dagens orden.
– Jeg er frustreret over forløbet. Regeringen har spillet fallit ved at håndtere det på den her måde. Det er ikke særlig professionelt, lyder det fra Anette Mortensen (V), der er borgmester i Stevns.
Hendes kommune står til at miste syv millioner kroner i regeringens udspil, og derfor er der ifølge hende brug for, at Venstre får noget indflydelse, så det ikke går helt så galt.
– Jeg kan godt forstå, at Venstre reagerer, som de gør. Men på den anden side håber jeg også meget, at de finder en form, hvor man kan prøve at genfinde tilliden til hinanden. Det er afgørende vigtigt for alle, at vi får løst det her. Får vi ikke løst det, er vi bare tilbage i det skæve Danmark, siger hun.
Nytter ikke at blive sur
Ikast-Brande ville få 34 millioner kroner ekstra i kassen, hvis regeringen får sit forslag vedtaget, men borgmester Ib Lauritsen (V) mener alligevel, at Venstre skal blive ved forhandlingsbordet.
– Det er helt umuligt at forestille sig, at Venstre ikke holder fast. Emnet er for vigtigt til, at man kan lade være, men jeg forstår godt, at tilliden er væk lige nu. Det duer bare ikke, at man bliver sur og går, siger han.
Han mener, at Socialdemokratiets taktik er mislykket.
– Spindoktorerne har mistet deres trumfkort. Det er nok uhørt, at man under forhandlingerne har en plan om at udstille modstanderne. Det skader dem, der har udtænkt den dårlige taktik, vurderer Ib Lauritsen.
Mogens Gade (V), der er borgmester i Jammerbugt, mener, det er vigtigt, at Venstre tager ansvaret på sig som et stort borgmesterparti – og at alle dropper det, han kalder Christiansborg-fnidder.
– Regeringens udspil flytter for lidt. Hvis vi får 15 millioner kroner, som der var udsigt til, kan vi ikke levere samme service som andre steder i Danmark. Nogle millioner er bedre end ingen millioner, men så skal man ikke kalde det for en reform. Det skaber for store forventninger hos borgerne. Jeg kan godt forstå, at borgerne forventer mere service, når man kommunikerer sådan. Jeg ønsker, at vi kommer et skridt videre. Det håber jeg, Venstre kan sørge for.
Konkret ser han gerne, at finansieringstilskuddet på 3,5 milliarder kroner gøres permanent, og udlændingeudligningen også ændres i forhold til regeringens udspil. Og han er ikke alt for optimistisk, når det kommer til udligningssystemets holdbarhed.
– Jeg tror stadig, man skal sørge for at gemme lidt penge, for der vil være nogle kommuner, der falder igennem systemet. Jeg er ikke sikker på, at tydelige parametre er vejen frem alene, siger han.
Aftalen skal holde
Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), forstår udmærket, at hans partifæller på Christiansborg stopper op og kræver luften renset, efter at Socialdemokratiets gedulgte spinplaner pludselig så dagens lys.
– Jeg har en forventning om, at det parti, jeg er en del af, søger maksimal indflydelse. Men det er selvfølgelig sådan, at man skal se sig i en aftale. Jeg tror sådan set ikke, at Venstre står ringere nu, for Socialdemokratiet kan jo dårligt komme og drille os bagefter, siger han.
Havde opgaven ikke været så vigtig for kommunerne, kunne Morten Andersen godt se for sig, at man havde forladt forhandlingerne helt. Det duer bare ikke her.
– Man må lave en aftale, der er langtidsholdbar og retter op på de ting, der på begge sider af folketingssalen har været erkendt som en del af problemet. Forudsætningerne skulle gerne blive bedre efter reformen, end de er i dag, siger Morten Andersen.
Mens Nordfyn står til at modtage lidt over 21 millioner kroner årligt, runder vi af hos en af de største bidragsydere til den nye udligningsreform ifølge regeringens udspil: Rudersdal Kommune nord for København, der får en regning på 200 millioner kroner.
Borgmester Jens Ive (V) kalder forløbet på Christiansborg for ”dybt beskæmmende”.
– Det giver politikerlede, så det driver. Når man tænker på, hvor mange der er ansat til at producere spin på Christiansborg og omegn i stedet for at finde løsninger, der gavner borgerne, så bliver man lidt deprimeret. Og når så ikke engang forhandlingsrummet kan være fortroligt, så synes jeg virkelig, det er bekymrende.
I en situation, hvor Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er ude af forhandlingerne, er det ifølge Jens Ive ekstra vigtigt, at Venstre minimerer de mulige skader mest muligt.
– Når man kigger på hovedstaden, tildeler man med kirurgisk præcision penge til egne S-borgmestre, men Høje-Taastrup skal ikke have penge, selv om udfordringerne ligner. Vi må have noget syn for sagen og nogle ordentlige og åbne kriterier. Over årene er der ved hårde kommuneaftaler kommet et velfærdsefterslæb, og det må der handles på, siger han. • mdbr@kl.dk