
Danmark er niendebedst til genbrug i EU
tekst Mads Brandsen
Hvad har Tyskland til fælles med blandt andre Slovenien, Østrig og Holland? Jo, de er alle bedre til at genanvende eller kompostere husholdningsaffaldet end Danmark, viser nye tal fra Eurostat.
Danmark genanvender eller komposterer 48 procent af affaldet fra husstandene, mens EU’s 28 lande gennemsnitligt ligger på 47 procent. Tyskland skiller sig markant ud ved at sende hele 67 procent af affaldet til genanvendelse.
Om blot 15 år skal hele EU op på 65 procent, og det bliver ikke nemt.
– Danmark ligger i den pæne ende, men vi skal videre. Det bliver lige så svært som at nå CO2-reduktionsmålet. Men heldigvis gør danskerne det godt, og de vil også gerne genanvende mere, siger Mikkel Winkler, der er direktør i Dansk Affaldsforening.
Tallene fra Eurostat dækker over mængden, der er indsamlet til genanvendelse, forbrænding og deponi, men siger intet om, hvor meget der rent faktisk er blevet genanvendt.
Fra 2011 til 2018 har Danmark øget andelen af genanvendelse fra 37 til 48 procent, men når vi skal endnu højere op, kræver det ifølge Mikkel Winkler, at vi reelt indsamler mere, fordi der altid vil være et tab.
I regeringspartiet Socialdemokratiet slår miljøordfører Mette Gjerskov også fast, at vi skal videre.
– Vi er ikke i førertrøjen her. Det skyldes, at vi har været gode til at brænde affald af, men vi er nødt til at genanvende endnu mere. På langt sigt så jeg gerne, at der stod på alle emballager, hvordan de skal sorteres, så dette er enkelt for forbrugerne, siger hun.
Der er i dag store variationer mellem kommunerne, når det kommer til indsamlingen af husholdningsaffald. Det går ikke, når vi skal nå et fælles mål, lyder det fra Mette Gjerskov.
– Set fra statens synspunkt er det en udfordring, at kommunerne gør det så forskelligt, som tilfældet er. På et eller andet tidspunkt må vi have den snak med kommunerne. Vi bliver simpelthen nødt til at have ensartede fraktioner i hele landet, siger hun.
Det er KL enig i. I et udspil, der blev udarbejdet sammen med Dansk Affaldsforening sidste år, fremhæves det netop, at der er brug for ensartethed på tværs af kommunerne.
– Det skal være lettere for borgere og virksomheder at sortere og komme af med deres affald. Og det skal være ensartet overalt i landet. Borgerne skal opleve sammenhæng – på tværs af kommuner – sagde Jacob Bjerregaard, der er formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg, dengang. • mdbr@kl.dk
##ContentBoxStart##256382##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-8.pdf