
Fælles opråb for at redde kulturen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Coronakrisen går hårdt ud over landets kulturinstitutioner og forenings- og fritidstilbud. Nedlukningen af Danmark betyder tab i millionklassen og kan i værste fald betyder fyringer, lukninger og konkurser. Det vil også gå hårdt ud over turismen og de mange andre erhverv, der direkte eller indirekte lever af de levende og aktive byer og deres tilbud indenfor kultur og fritid. Derfor kommer landets seks største kommuner nu med en fælles opfordring til staten om hjælp. Opfordringen er sendt til Kulturministeriet.
– Det er en alvorlig situation, der kræver handling nu. Hvis ikke vi støtter op om dette område, vil det få langvarige konsekvenser. Der er behov for hjælpepakker målrettet dette vigtige område, hvis ikke vi på alle måder skal vågne op til et fattigere Danmark efter coronakrisen, siger Franciska Rosenkilde (A), der er borgmester for kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune.
Hun er en af seks underskrivere på et fælles brev til Kulturministeriet, hvor de seks politikere fra Danmarks seks største kommuner opfordrer til statslig handling for at redde kulturlivet. Kulturinstitutionerne repræsenterer ifølge de seks politikere et erhverv med mange ansatte, og som har stor betydning i forhold til at tiltrække turister, generere overnatninger, sikre omsætning i byerne og branding af hele Danmark.
Forenings- og fritidstilbud oplever manglende deltagerbetaling på aftenskoleområdet og kontingentindbetalinger i foreninger eller krav om tilbagebetaling. Derudover kan aflysning af mindre events og stævner også få alvorlige økonomiske konsekvenser for foreninger, skriver politikerne i det fælles brev til Kulturministeriet.
Fælles for begge områder er, at de ikke i tilstrækkeligt omfang er dækkes af de mange nye økonomiske hjælpepakker. Derfor foreslår de seks politikere, at hjælpepakkerne justeres eller, at der laves helt nye målrettede pakker.
– I værste fald risikerer vi konkurser og lukning af kultur- og fritidstilbud, der vil ramme økonomien langt ud over kultur- og fritidserhvervet. Kultur og fritidstilbud, der er med til skabe sammenhængskraft i vores samfund, og som benyttes og værdsættes højt af borgerne og turister. Det må vi ikke sætte over styr, siger rådmand Mads Duedahl (V), der er formand for sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.
Fra sin egen kommune nævner han byens zoologiske have, der er særligt presset under coronakrisen.
De øvrige medunderskrivere på det fælles brev er rådmand Jane Jegind (V), der er formand for by- og kulturforvaltningen i Odense Kommune, formand for kultur og fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Peder Tørnqvist (C), og Louise Høeg (V), der er formand for sundheds, idræts, og kulturudvalget i Randers Kommune, samt rådmand for kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (R). masp@kl.dk