
Byrådspolitiker i Bruxelles
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Det Europæiske Regionsudvalg. Hvis man smager på de tre ord, udløser det måske ikke umiddelbart festfyrværkeri i munden. Ikke desto mindre mener byrådsmedlemmet Kirstine Bille (SF), at Regionsudvalget, som det hedder i daglig tale, er noget af det mest virkelighedsnære, som EU kan byde på.
– Det er ekstremt virkelighedsnært, det vi arbejder med i Regionsudvalget. Meget mere end det, der foregår på Christiansborg og i Europa-Parlamentet. Vi arbejder jo med de ting, som vi som kommunalpolitikere rent faktisk skal implementere hjemme i dagligdagen i kommunerne, siger Kirstine Bille, der har siddet i Regionsudvalget i ti år.
Hun peger på, at hun i de underudvalg, hun sidder i, har arbejdet med spildevandsstrategier, udvikling af landdistrikter og turisme. Emner, som alle flugter med det arbejde, hun også laver hjemme i byrådet i Syddjurs.
Ingen kø til EU
Regionsudvalget er en officiel del af EU’s lovgivningssystem og har ret til at afgive høringssvar, hver gang et stykke lovgivning, der påvirker kommuner og regioner, er på vej gennem EU-systemet. Regionsudvalget har ni danske medlemmer, hvor de seks af dem er udpeget blandt KL’s politikere og de tre blandt Danske Regioners.
– Da vi skulle konstituere os i KL efter valget i 2009, var der en plads til SF i KL’s Internationale Udvalg. Det var jeg meget interesseret i. Og mens de andre SF’ere kæmpede om pladserne i socialudvalget og børn og skole og den slags, så var der ikke ligefrem kø for at komme i Internationalt Udvalg. Men det ville jeg gerne, siger Kirstine Bille.
Da hun så var kommet med i KL’s Internationale Udvalg, blev hun også valgt til at repræsentere Danmark og KL i Regionsudvalget i Bruxelles.
– Jeg var så heldig, at der også dengang var noget med ligestilling, så der skulle sendes nogle kvinder afsted til Bruxelles. Så den plads fik jeg også, forklarer Kirstine Bille.
##ContentBoxStart##256454##ContentBoxEnd##
Det tog lidt tid for hende at få fod på EU’s system, som ofte bliver beskyldt for at være bureaukratisk og komplekst.
– Det varede noget tid, inden jeg fattede, hvad det overhovedet gik ud på. Men det er faktisk langt mindre kompliceret og bureaukratisk, end det ser ud. Arbejdet dernede var så tæt på min virkelighed, og det var ting, jeg kunne tage med hjem til Syddjurs. Jeg fik indblik i, hvilken lovgivning der var på vej, så vi kunne komme hurtigt i gang med arbejdet hjemme i Syddjurs, siger Kirstine Bille.
Sætter aftryk
Uden at forklejne Regionsudvalgets rolle i EU-maskinen er det ikke ligefrem magtens centrum. Regionsudvalget kan nemlig kun afgive høringssvar, og så er det ellers op til EU’s andre organer som kommissionen, parlamentet og ministerrådet at afgøre, om de har lyst til at høre på det lokalpolitiske input.
Alligevel mener Kirstine Bille, at hendes og de andre danskeres arbejde i Regionsudvalget har været med til at sætte klare aftryk på EU-lovgivning. Hun peger for eksempel på et EU-direktiv, som skulle fastsætte regler for spildevandshåndtering. Her fik hun og hendes kolleger med egne ord hævet barren for de standarder, der skal gælde, så det ikke var laveste fællesnævner, der afgjorde, hvor barren skulle sættes.
Mellem tre stole
Som udpeget af KL, medlem af SF og medlem af det europæiske parti De Europæiske Grønne, skal Kirstine Bille varetage tre forskellige interesser; de danske, de partipolitiske og de europæiske partipolitiske. De interesser kan nogle gange komme i karambolage med hinanden. For eksempel i den nuværende debat om hvorvidt og hvordan EU skal indføre en fælles, europæisk mindsteløn.
##ContentBoxStart##256455##ContentBoxEnd##
Som dansker og SF’er arbejder hun for, at den danske model med kollektive aftaler mellem arbejdsmarkedets parter kan bestå, så mindstelønnen bliver fastsat uden statens eller EU’s indblanding. Den praksis er der risiko for, at en europæisk mindsteløn undergraver. Men i hendes europæiske parti De Grønne er holdningen, at EU skal fastsætte en mindsteløn.
– Det har vi haft mange og alvorlige diskussioner om, men jeg må bare sige, at der holder jeg fast i det, jeg selv tænker, selvom det går imod min europæiske gruppe. Jeg kan jo godt forstå de lande, der synes, det er vigtigt, at der er en bund under lønnen. Og jeg kan godt se fornuften i, at vi løfter resten af Europa. Men det må vi gøre gennem samhørighedspolitikken (økonomisk støtte til EU’s kommuner og regioner, red.). Og så arbejder vi danskere så for, at der bliver mulighed for at fastholde den danske model på arbejdsmarkedet, siger Kirstine Bille og fortsætter:
– Men i bund og grund handler det om, at jeg skal gøre, som jeg altid har gjort i mit politiske arbejde. Jeg bruger min sunde fornuft. Jeg har i flere tilfælde stemt imod den danske delegation og imod min europæiske gruppe, og der kommer også til at være tilfælde, hvor jeg stemmer imod dem i fremtiden. Men hvis jeg i øvrigt kan argumentere for, at jeg gør, som jeg gør, så har jeg ikke mange skrupler med det. • jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-44-45.pdf