
Jobcentre er klar til at skaffe job i krisen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Siden coronakrisen begyndte at lægge samfundsøkonomien ned 9. marts, har 22.000 meldt sig ledige. Det er flere end tre gange så mange nyledige som i samme periode sidste år. Samtidig ses der et brat fald i opslåede stillinger. Virksomheder på stribe lukker ned for aktiviteten eller går på vågeblus.
Men andre virksomheder har i løbet af kort tid fået ekstra behov for arbejdskraft. Det gælder især virksomheder i sundhedssektoren og offentlige funktioner som sygehuse, plejecentre og botilbud, der akut mangler hænder.
Både ledige på jagt efter et nyt arbejde og virksomheder med behov for nye medarbejdere kan få hjælp af de kommunale jobcentre.
– Lige nu gør hver enkelt hånd en forskel på de kritiske områder. Derfor skal der også lyde en klar opfordring til arbejdsgiverne om at tage kontakt til det lokale jobcenter, hvis der mangler arbejdskraft. Det gælder både i sundhedssektoren og de private arbejdsgivere. Vi kan finde og rekruttere medarbejdere hurtigt. Både i egen kommune og på tværs af kommunerne, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg.
Snart kan der blive brug for endnu flere hænder i den private sektor. Det drejer sig blandt andet om landets dagligvarebutikker, hvor personalet snart får brug for aflastning. Også transportsektoren, fødevareindustrien og forsyningsvirksomheder kan snart få brug for flere medarbejdere.
Her kan jobcentrene spille en afgørende rolle i den kommende tid, siger Thomas Kastrup-Larsen.
– Som så mange andre funktioner i kommunerne er arbejdet i jobcentrene ikke lukket ned. Medarbejderne arbejder videre hjemmefra, og landet over sidder der sagsbehandlere, som er klar til at hjælpe både ledige og virksomheder, der har behov for medarbejdere. Det er rigtig mange dygtige mennesker, som nu pludselig står uden arbejde midt i den her globale krisesituation. Dem skal vi hjælpe alt det, vi kan. Både på kort og langt sigt, siger Thomas Kastrup-Larsen. masp@kl.dk