
Familier og skoler er indstillet på langvarige lukninger
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
På statsministerens pressemøde mandag eftermiddag blev det klart, at de cirka 705.000 elever i landets grundskoler ikke kommer til at se deres skoler før tidligst efter påske. Det betyder også, at landets forældre i højere grad end normalt skal hjælpe til med undervisningen.
Hos foreningen Skole og Forældre bakker landsformand Rasmus Edelberg op om regeringens beslutning om at holde skolerne lukket frem til påske. Men han er bekymret for, hvordan de mest udsatte børn skal klare sig igennem den lange periode uden skolegang.
– Der er mange børn med særlige behov, der ikke kan sidde foran en skærm hele dagen og modtage undervisning. De skal have nogle tilbud, som passer til deres behov, siger Rasmus Edelberg, der også opfordrer udsatte familier med behov for aflastning til at gøre brug af den fysiske nødundervisning, der er til rådighed i kommunerne.
Trods den triste melding om, at skolelukningerne fortsætter frem til påske, melder Skole og Samfund om generelt godt mod ude i familierne.
– Det er mit indtryk, at de fleste familier allerede var indstillet på, at skolelukningerne ville vare længere, end det først blev meldt ud. Så de fleste er godt forberedte. Nu gælder det om at sikre, at familierne kan hjælpe med undervisningen. Det skal ske ved, at skolerne skal levere mere digitalt undervisningsmateriale, og så er det pinedød nødvendigt, at it-systemerne virker. Det skal være en topprioritet, siger Rasmus Edelberg.
Han roser skolerne for at yde en god indsats i en svær situation.
– I løbet af de sidste uger er de dag for dag blevet bedre og bedre til at levere god undervisning. Det er godt gået i en situation, ingen havde set komme for bare en måned siden.
Eksamen i fare
Hos Skolelederforeningen har man også fuld forståelse for, at skolerne stadig skal holdes lukket. Næstformand Dorte Andreas frygter dog, at eksamenerne kan være i fare, hvis nedlukningen fortsætter efter påske.
– Mit bud er, at hvis der bliver lukket op efter påske, så kan skolerne lige akkurat nå at forbedre eleverne og lærerne til afgangsprøverne. De første prøver er 4. maj, så der bliver ikke lang tid til at nå det, men det kan lade sig gøre, siger Dorte Andreas.
Det er aldrig sket før, at folkeskolens afgangsprøver ikke er blevet afholdt. Skulle det ske i år, er der også råd for det.
– I yderste konsekvens kan vi blive nødt til at overføre elevernes standpunktskarakterer som prøvekarakter, siger Dorte Andreas.
Men skolerne gør hvad de kan for at forberede eleverne så godt som muligt til prøverne.
– I de fleste fag er det det muligt at give dem en god forberedelse online. Men i nogle fag som idræt og fysik er det svært. Men selv i de fag er der noget teori, der kan tages udgangspunkt i i undervisningen, siger Dorte Andreas. masp@kl.dk