
Nødlov giver børne- og undervisningsministeren en række nye beføjelser
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Et enigt Folketing har torsdag eftermiddag hastebehandlet og vedtaget en ny lov om midlertidige foranstaltninger på børne- og undervisningsområdet, som skal forebygge og afhjælpe den situation, som coronavirus forårsager. Med lovforslaget følger en ny bekendtgørelse om nødundervisning.
Hvis en skole eller uddannelsesinstitution er påvirket af regeringens tiltag mod coronavirusset, kan børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tage en række vidtgående beslutninger på egen hånd.
Der er tale om en midlertidig nødlov, der står til at udløbe 1. marts 2021.
Her er de vigtigste af børne- og undervisningsministerens nye beføjelser:
- Ministeren kan ændre antallet af prøver i en eksamen, tidspunktet for en eksamen eller helt aflyse eksamener – og eksempelvis ophøje standpunktskarakterer til at tælle som eksamenskarakter i stedet.
- Ministeren kan bestemme, at uddannelser skal give standpunktskarakterer, hvis de ikke gør det i forvejen.
- Ministeren kan lave nye regler eller fravige regler om retskrav på optagelse, om krav om optagelsesprøver og om vurderinger af uddannelsesparathed.
- Ministeren kan lave regler om fravær og om aflysning, udskydelse eller omlægning af undervisning og praktik.
- Ministeren kan bestemme, hvor meget nødundervisning hjemsendte elever skal have, og hvad undervisningen skal indeholde.
- Ministeren kan lave nye regler eller fravige eksisterende regler om dagtilbud - blandt andet i forhold til kommunernes pasningsgaranti, mad til børnene og forældre- og egenbetaling.
- Ministeren kan give særlige tilskud til private og offentlige skoler og uddannelsesinstitutioner.
Kilder: Folketinget, Børne- og Undervisningsministeriet. tkn@kl.dk