
I Randers er klimaet kun blevet værre og værre
tekst Mads Brandsen
Lad os begynde med den korte version af, hvorfor det står så skidt til i Randers: En omkonstituering, der ender i retten, hvor flertallet taber, en pædagogmedhjælper, der blev renset for pædofili-anklager, men alligevel ikke fik sit job tilbage og en deraf følgende mistillidserklæring til kommunaldirektøren.
Det er bagtæppet for, at 15 af Randers’ 31 byrådsmedlemmer i en rundspørge fra Nyhedsmagasinet Danske Kommuner vurderer byrådets konfliktniveau til 81,73 på en skala fra 1 til 100, hvor 100 er maksimal konflikt. Dermed er byrådet kun overgået af Slagelse som det mest konfliktfyldte.
SF’eren Rosa Lykke Yde, der blev valgt i 2017, kalder klimaet ”frygteligt”. ”Samarbejdet og tonen er utilstedelig”, skriver hun i de åbne svar i undersøgelsen.
– Selv om man skulle tro, det var umuligt, er det blevet værre og værre. Jeg har fulgt med sidelinjen i mange år, og det er eskaleret. Det politiske miljø er nærmest umuligt at agere i, siger hun.
Ud med listerne
Efter at et mindretal, der løbende er blevet endnu mindre, har ytret sin mistillid, har borgmester Torben Hansen (S) hyret et konsulentfirma til at tale med byrådsmedlemmerne. Det strittede i flere retninger, fortæller Rosa Lykke Yde.
– Vi er jo ikke enige om, hvad problemet egentlig er. Vi ser ikke ens på vores opgave, og det betyder, at vi ikke varetager den samlede opgave, vi har som byråd – nemlig at drive og udvikle Randers.
Lars Søgaard (V), der har været byrådsmedlem siden reformen, kalder samtalerne med konsulenterne for ”en skueproces.”
– Borgmesteren følte, at han måtte reagere, men jeg føler ikke, at det er mellem Venstre og Socialdemokratiet, de største spændinger er, siger han.
De to partier har siddet skiftevis på magten siden systemskiftet i 2001, hvor en lang række uretmæssige afskedigelsessager fældede bykongen Keld Hüttel (S). Siden har Venstre haft magten i otte år, mens Socialdemokratiet har regeret i 11.
Lars Søgaard peger i stedet på ”listerne” – de to venstreorienterede lokallister Beboerlisten og Velfærdslisten – som konfliktens rod. De er konsekvent i opposition, bemærker han.
Hvordan mener du så, man kan løse det?
– Jeg kunne være kæk og sige, at man ikke skal stemme på de partier. Så er den konflikt da af vejen, siger Lars Søgaard.
Byrådets enfant terrible, Beboerlistens frontfigur siden 1994, Bjarne Overmark, har aldrig været i tvivl om, at flertallet af kollegerne – dem, han kalder det forenede byrådsparti – helst så hans ryg. Han har et godt råd til dem.
– De kunne jo lære at holde sig til loven. De er dømt som magtmisbrugere gentagne gange. Det har domstole og tilsynet givet os ret i. Når man behandler os sådan, så tager vi knojernene og læderjakkerne på, siger han.
Folkeoplysning til direktørerne
Selv om der ikke er installeret svingdør i rådhuset i Randers, har udskiftningerne været hyppige på chefgangen. Senest er rekrutteringen af en ny social- og arbejdsmarkedsdirektør sat på pause, fordi der ikke blev fundet nok kandidater.
Har du et medansvar for det?
– Nej, det synes jeg ikke. Jeg giver alle nye embedsmænd besked på, at hvis de er illoyale over for det politiske mindretal, kommer de til at rejse herfra, siger Bjarne Overmark.
Det lyder som en trussel?
– Nej da. Det er bare almindelig forbrugeroplysning.
Hos Velfærdslisten er Kasper Fuhr ikke i tvivl om, at flertallet gerne vil af med ham og de andre
enmandspartier.
– Det er der nok en grund til. Men jeg tror faktisk, vi forebygger en masse problemer. I Aarhus er der en bestikkelsessag i øjeblikket. Det ville vi have fanget i opløbet her.
Genkender ikke billedet
På borgmesterkontoret tager Torben Hansen (S) situationen relativt roligt. Det er tre store sager, der trækker spor.
– Jeg har intensiveret mine samtaler med grupperne i byrådet. Men man skal også lige huske, at vi får truffet nogle gode visionære politiske beslutninger, og sidste år indgik vi et budgetforlig med fem partier.
Et byrådsmedlem siger lige ud, at det dårlige klima påvirker arbejdet direkte. Hvad siger du til det?
– Der er selvfølgelig ting, der skal arbejdes med, men jeg synes, tingene går i den rigtige retning. Her i maj måned afholder vi et temamøde om roller og forventninger, lovgrundlag mm. I og for byrådet.
Din kommunaldirektør fortalte forleden, at det har haft konsekvenser for jeres rekruttering af en ny direktør?
– Jeg er sikker på, at vi nok skal finde en ny direktør til det område. Vi har fundet gode kvalificerede kandidater, lyder det fra Torben Hansen. • mdbr@kl.dk, jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
Dk-6-side-18.pdf