
Røde Kors med opfordring til kommuner: Hjælp os med at få vores frivillige i sving
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Corona-krisen betyder, at store dele af befolkningen er tvunget til at blive indendøre og derfor kan have svært ved at få handlet dagligvarer, luftet hunden eller hentet medicin. Derfor har Røde Kors på kort tid stampet næsten 11.000 frivillige sammen, som tilbyder det, generalsekretæren i Røde Kors kalder, "en hjælpende hånd".
– Vi har etableret en hjælpende hånd til mennesker, som ikke har et socialt netværk, eller som måske føler, at de har opbrugt deres netværk. De kan stadig have brug for hjælp til alt muligt. Det er i høj grad ældre, men også udsatte grupper, siger generalsekretær Anders Ladekarl.
Målgruppen er ifølge Røde Kors bland andet ældre, som er bekymrede for at blive smittet, særligt udsatte på grund af sygdom og personer der er i hjemmekarantæne.
De fleste af de 11.000 frivillige er dog ikke blevet aktiveret endnu, fortæller Anders Ladekarl. Indtil videre har 400 personer kontaktet Røde Kors og er blevet matchet med en frivillig.
– Vi har svært ved at få tilbuddet langt nok ud. De folk, som kan have brug for hjælp, er måske ikke nogle som typisk sidder og kigger på nettet eller læser avis. Og så er der nok også nogle, som siger, at de ikke vil være til besvær. Det oplever vi tit. Men ingen er til besvær. Tværtimod har de frivillige meldt sig for at række en hjælpende hånd. Så lige nu prøver vi, at få budskabet ud til for eksempel pårørende, som kan bringe det videre til deres forældre eller bedsteforældre, som kan have brug for hjælp siger, Anders Ladekarl.
Han peger på, at kommunerne er i en oplagt position til at bringe budskabet videre.
– Kommunerne er i kontakt med mange af de mest udsatte borgere. Det kunne være hjemmehjælpere, som kommer i hjem, hvor de kan se, at en ældre borger er lidt ensom eller bekymret eller har brug for hjælp til noget praktisk, som hjemmehjælperen ikke selv har tid til at gøre. Så vi beder kommunerne om at gøre deres ansatte med borgernære kontakter opmærksomme på, at der er det her tilbud, siger Anders Ladekarl.
Han fortæller videre, at de 11.000 frivillige er godt fordelt rundt omkring i landet, og at der derfor ikke umiddelbart er nogle "sorte pletter" på danmarkskortet.
Målgruppen for de frivilliges hjælp er udsatte borgere, typisk ældre, men det kunne også være andre personer. Tilbuddet er ifølge Anders Ladekarl startet uden en klart defineret og afgrænset målgruppe. Så indtil videre kigger de på henvendelserne, som de kommer.
Inden de frivillige bliver sendt ud på en opgave, bliver de instrueret i, hvad de må og kan gøre. De må blandt andet ikke have fysisk kontakt med de ældre for at nedbringe risikoen for smitte med corona-virus.
Røde Kors er desuden på vej med en digital løsning, hvor frivillige og personer med behov for socialt samvær kan tale sammen på videolink, hvilket der har været efterspørgsel på.
Frivillige og personer med behov for hjælp kan ringe til Corona Hjælpenetværket på telefon 3529 9660 alle dage fra 9-19. Der er mere info om netværket på Røde Kors' hjemmeside. jki@kl.dk