
Stemmeslugeren siger farvel
tekst Frederik Overby Vinding
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
– Jeg har brug for en pause.
Kort og godt. Allan Busk (L) har efter otte år i Rebilds byråd meldt ud, at han ikke vil stille op til kommunalvalget i 2021. Og det er ikke fordi, han ikke ville kunne genopnå genvalg. Han har nemlig været kommunens absolut største stemmesluger ved de sidste to kommunalvalg.
Men der er brug for en pause. Og det er bestemt ikke fordi, at Allan Busk er blevet træt af at sidde i byrådet, men fordi arbejdsbyrden er meget stor, når han samtidig med at sidde i byrådet og stå i spidsen for sit eget parti også er formand for 3Fs lokalafdeling i Aalborg.
– Jeg er blevet formand for 3F Aalborg. Det er Danmarks største 3F afdeling med 17.000 medlemmer. Jeg har 90 ansatte, og det kræver nogle ressourcer, siger han.
Når døgnet kun har 24 timer, må man prioritere sin tid, og for Allan Busk må byrådsarbejdet vige for fagforeningsarbejdet og familien. Før han indtrådte i Rebilds byråd for otte år siden, sad han i Regionsrådet i Region Nordjylland for Socialdemokratiet.
– Jeg har været folkevalgt i 12 år nu og politisk aktiv i mange flere. Min kone sad i byrådet i otte år før mig. Så vi har egentligt været med i 20 år. Vi trænger til en pause i husstanden. Og så har jeg har fået et par børnebørn, jeg rigtigt gerne vil se mere til. Det må jeg sige, det vægter rigtigt højt lige nu, siger Allan Busk.
Bragede ind
##ContentBoxStart##256672##ContentBoxEnd##
Allan Busk sidder i Rebilds byråd for lokallisten Den Sociale Fællesliste. Det var mens Allan Busk var regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet, som han har været medlem af i over 18 år, at han fik nok af partiet. Han peger på, at han var specielt vred over håndteringen af ændringerne på dagpenge- og efterlønsområdet.
– Jeg var slet ikke tilfreds, og jeg kunne ikke stå på mål for den måde, Socialdemokratiet førte politik på det tidspunkt. Jeg kunne simpelthen ikke se mine medlemmer i øjnene. Jeg er jo ansat i 3F, siger Allan Busk.
Sammen med Lars Hørsman opstod Den Sociale Fællesliste cirka fire måneder før kommunalvalget i 2013. Det skulle vise sig at blive en stor succes. Selvom partiet havde kort tid til at etablere sig inden valget, bragede de ind i byrådet med over 2.000 stemmer – med Allan Busk som den absolutte stemmesluger i kommunen med over 1.500 personlige stemmer. Det gjorde partiet til kommunes tredjestørste parti efter Venstre og Socialdemokratiet.
Det førte også til, at Leon Sebbelin (R) kunne sætte sig på borgmesterposten som den første radikale borgmester i Danmark siden 2005. Ved valget i 2017 gik det endnu bedre, og Allan Busks parti kunne stemple ind som kommunens næststørste parti, efter de overgik Socialdemokratiet med knap 100 stemmer. En succes for medlemmerne af partiet, der ifølge Allan Busk mødte modstand udefra ved begge valg.
– Ingen troede på os, men vi bragede ind med tre mandater i første omgang. Ved valget i 2017 var der endnu flere, der sagde, at nu ville vi blive halveret, men vi viste dem og fik et mandat mere, siger Allan Busk.
Personlige stemmer
I 2017 fik Allan Busk endnu flere personlige stemmer end i første omgang. Han er meget bevidst om, hvor mange af de 1.776 stemmer kom fra. I Terndrup, hvor han bor, fik han over halvdelen af de lidt over 1.400 mulige stemmer. Når så mange stemmer falder i ens egen hjemby, så følger der også en forpligtelse med.
– Det er da klart, at jeg føler mig forpligtet over for det område, jeg kommer fra (Rebilds Øst, red.). Men vi har jo også været oppe i helikopteren og været med på andre områder. Vi var for eksempel med til at sikre, at der fortsat var et lokalt rådhus i Nørager, hvor vi ikke fik ret mange lokale stemmer, og hvor jeg bestemt ingen relationer har. Det er ikke sådan, at vi har drevet rent sognerådspolitik, men selvfølgelig har jeg da været klar over, at de stemmer, der er faldet på mig, dem har jeg da også skulle yde noget for, siger han.
Du kommer fra Socialdemokratiet. Tror du ikke, der er nogle vælgere, der tænker, du stadig fører socialdemokratisk politik, men bare kun de dele, du kan lide?
– I Terndrup by, hvor jeg bor, ved jeg, at halvdelen af vælgerne ikke er socialdemokrater. De har stemt på det her projekt og på mig, fordi de troede på det og kunne se, at det var det rigtige for Rebild Kommune, uagtet om vi kom fra Socialdemokratiet, SF eller andet, siger Allan busk.
Slutter med en fest
Næsten lige så hurtigt som Den Sociale Fællesliste nåede at etablere sig selv og brage ind i byrådet, næsten lige så hurtigt er den væk igen. Efter Allan Busk meldte ud, at han havde brug for en pause fra politik, besluttede han sammen med hovedbestyrelsen og de andre byrådspolitikere fra partiet, at det skulle nedlægges, fordi de vurderede, at det ikke var let at køre videre uden Allan Busk, da hans personlige stemmer stod for tre ud af de fire mandater.
– Man kan sige, uden at jeg vil hovere, at de to gange, jeg er stillet op for listen, har jeg fået flest personlige stemmer i kommunen. Det startede som en succes, og derfor skal det også slutte som en succes. Det skal ikke slutte som en liste, der til sidst ikke kommer ind, fordi vi ikke formår at holde sammen på det.
Derudover pointerer Allan Busk også, at det ikke er barnemad at holde en lokalliste kørende. Der er intet landsdækkende moderparti at trække på. Og hvis ikke Allan Busk kan gøre noget helhjertet, så vil han hellere lade være.
– Det er et stort arbejde at vedligeholde et bagland, og vi har ikke nogen partiorganisation, fordi vi er en lokalliste. Vi skal lave det hele selv. Vi har stillet mange forslag og været helt fremme i byrådet, men det organisatoriske har også været rigtigt hårdt arbejde bagom byrådsarbejdet, siger han.
Men det gør det bestemt ikke nemmere for Allan Busk at give slip.
– Det er svært, for det her er jo mit lille hjertebarn. Det var op ad bakke lige fra start, fordi vi startede uden en krone på lommen. Derfor har det siddet tæt inde under huden på mig, fordi jeg ville vise, at det her kunne lade sig gøre, siger han.
Men det er ikke nødvendigvis det sidste, Rebilds byråd ser til Allan Busk, for en pause får som regel også en ende.
– Vi har fået lagt en ny linje her i Rebild Kommune, hvor der også tages hensyn til den lille mand. Jeg har lovet alle, at hvis det går galt, så kommer jeg igen.
Er det en trussel?
– Det er bestemt ikke en trussel, det er et løfte, griner Allan Busk. • frov@kl.dk