
Kræver klar kommunikation under krisen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Landets kommuner får ros fra forbundsnæstformand i FOA Thomas Enghausen for en god håndtering af den hastigt ændrede arbejdssituation for forbundets medlemmer. Han opfordrer kommunerne til at fastholde den klare kommunikation til frontpersonalet og de tusindvis af kommunale medarbejdere, der er blevet tvunget hjem.
– Det er en helt ny hverdag for alle. Mange er tvunget hjem og skal finde ud af en ny struktur i deres hverdag. Andre er stadig ude på blandt andet vuggestuer og børnehaver, men i en for dem helt ny arbejdssituation. Derfor gælder det om, at alle bliver informeret så godt som muligt fra kommunernes side, så alle ved, hvad de skal foretage sig, siger Thomas Enghausen.
Han er klar over, at de ansatte i de kommunale organisationer og direktioner i denne uge også er mødt ind til en helt anden verden fyldt med nye udfordringer. Men Thomas Enghausen opfordrer dem til mere nu end nogensinde at huske på at være i kontakt med de tilbageværende medarbejdere i blandt andet de børnehaver, hvor der er etableret nødpasning.
– Det skaber utryghed, hvis der ikke kommer klare udmeldinger om, hvordan de skal agere. De bliver nødt til at vide, hvilken vej de skal gå, siger Thomas Enghausen.
Ingen coronaferie
Selvom frontpersonalet står i en uvant situation, er han sikker på, at de kan klare den. Men han er irriteret over, at nogle har den opfattelse, at det hjemsendte personale benytter coronaepidemien til at slappe af. Thomas Enghausen er især blevet sur over at læse erhvervsmanden Martin Thorborgs opdatering på det sociale medie Twitter. Her skriver Martin Thorborg blandt andet, at ”lige nu virker det som om lærerne holder mere fri, end de arbejder og bare sender lidt lektier ud”.
– Der er ikke nogen, der holder coronaferie. Folk har ikke selv valgt det her, og de står stadig til rådighed som en del af beredskabet. Det støder mig på manchetterne, når det bliver antydet, at folk bare sidder derhjemme i sofaen og hygger sig. Det er en svær situation for alle, siger Thomas Enghausen.
Bertha Langhoff Hansen, der er formand for BUPL Midtsjælland, genkender heller ikke billedet af, at de hjemsendte medarbejdere betragter den tvungne hjemsendelse som ferie.
– Det at blive tvunget hjem er ikke sjovt. Og selvom mange er hjemme i disse dage, bliver der stadig arbejdet. Der bliver udarbejdet læreplaner, forberedt pædagogiske planer, skrevet dokumentation og lavet forberedelser til hverdagen på den anden side af krisen, siger hun.
Bertha Langhoff Hansen mener også, at kommunerne skal huske at holde kontakten med både de hjemsendte medarbejdere og de medarbejdere, der stadig er på arbejde i deres mere eller mindre vante funktion.
– Alt det, der normalt bliver taget for givet, kan medarbejderne ikke længere tage for givet. Det er vigtigt, at kommunerne melder klart ud og giver nogle tydelige retningslinjer for, hvordan den enkelte medarbejder skal komme igennem den kommende tid på bedst mulig vis, siger hun. masp@kl.dk