
Brev til ministre hældes ned ad brættet: Afviser lovændring
tekst Mads Brandsen
31 sider med høringssvar fra naboer og et enigt plan- og miljøudvalg, der gerne ville imødekomme borgerne – men ikke kunne.
Det var situationen i Esbjerg, da en virksomhed søgte om at udvide et eksisterende landbrug fra 140 til 1.140 malkekøer og 275 kvier. På alle punkter levede ansøgningen op til gældende lovgivning, og derfor kunne plan- og miljøudvalget ikke gøre andet end at godkende den.
Udvalget mener, at grundlaget for at placere og regulere store husdyrbrug er tilstrækkelig.
Derfor sendte udvalget et brev til miljøminister Lea Wermelin (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) og præsenterede problemstllingen.
– Store hudsdyrbrug udgør landzonens industrivirksomheder og bør på samme måde som traditionelle industrivirksomheder placeres i områder planlagt til dette formål. Vi vil gerne opfordre til, at der fastsættes en grænse for, hvornår husdyrbrug har vokset sig så store, at de skal placeres indenfor områderne udlagt til store husdyrbrug. Det vil give kommunerne bedre strategiske muligheder for at håndtere de store husdyrbrugs miljøpåvirkninger, herunder også trafikale udfordringer og nabogener, skriver udvalget blandt andet.
Ministrene har endnu ikke svaret, men det har både det lokalt valgte folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der samtidig er sit partis fødevareordfører, og hans ordførerkollega fra Venstre, Erling Bonnesen.
Og de er ikke imponerede. Ifølge Erling Bonnesen kan kommunen udpege områder, der er særligt egnede til store landbrug – men det duer ikke, at de kun kan placeres der, da jordpriserne så vil eksplodere i de områder, mener han.
– Det brev stritter i alle retninger. Nu skal jeg ikke bestemme, hvordan man håndterer det i Esbjerg Kommune, men jeg vil alligevel opfordre til, at man får set på det en ekstra gang, siger han til JydskeVestkysten.
Anders Kronborg kalder brevet ”en gratis omgang” og beskylder kommunen for at spare på vejvedligeholdelsen. Socialdemokratiet vil ikke ændre lovgivningen, fastslår han.
På borgmesterkontoret i Esbjerg ærgrer Jesper Frost Rasmussen (V) sig over, at ingen af ordførerne forholder sig til det reelle problem.
– Vi mener, der er en udfordring, når der kommer så stort et landbrug, der er placeret tæt på en by. Vi beder ikke om 98 særordninger eller at der skal være forskellige vilkår. Tværtimod er vi meget enige i, at vi skal udvikle landbruget og ikke afvikle det, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Kommunen har haft to sager, hvor der både politisk og i lokalområdet var et ønske om at kunne stille nogle flere krav – eksempelvis om at en landmand, der forårsager, at vejene omkring landbruget slides ned, bidrager til vedligeholdelsen.
Jesper Frost Rasmussen afviser, at Esbjerg Kommune har nedprioriteret vedligeholdelsen af kommunens veje.
– Det er grebet ud af den blå luft. Vi er presset på økonomien på trods af regeringens løfter, siger han.
Han håber stadig på svar fra ministrene.
– Jeg forventer at høre fra dem. Vi synes faktisk, det her er ret alvorligt, så vi vil gerne dialogen, siger han. mdbr@kl.dk