
Kommuner venter stadig på retningslinjer for besøg på botilbud
tekst Gitte Johansen
På landets mange botilbud og opholdssteder venter beboerne utålmodigt på de besøg, som Folketingets partier har stillet dem i udsigt. Men landspolitikerne glemmer ofte det vigtigste, når de fortæller befolkningen, hvad de vil genåbne, lyder det fra KL’s næstformand.
– På pressemødet siger politikerne: Nu er vi klar til at åbne. Men de nye tiltag er jo ikke implementeret, når de slukker mikrofonen. Det ville være yderst hjælpsomt, hvis de sagde, nu er det politisk vedtaget, men I må væbne jer med tålmodighed, for vi skal først have de sundhedsfaglige retningslinjer på plads, siger Martin Damm, næstformand i KL.
Et eksempel er den aftale som Folketingets partier indgik på socialområdet i slutningen af april. Her blev der lagt op til, at beboerne på landets bo- og opholdssteder igen kan få besøg. Men kommunerne venter stadig på de nye retningslinjer fra myndighederne.
– Vi mærker helt klart et forventningspres. Der har været stor forståelse for besøgsforbuddet blandt både de pårørende og beboerne, men i og med at vi taler mere og mere om genåbning, så opstår der er et stigende pres, siger Benny Andersen, forbundsformand for Socialpædagogerne.
Helle Linnet, formand for foreningen af socialchefer, frygter, at det bliver den enkelte leder, som kommer til at stå med ansvaret for at definere rammerne.
– Det er en helt urimelig situation at sætte lederne i. Man skal ikke vurdere det her fra tue til tue. Vi skal have ens retningslinjer for hele landet. Det skal ikke være op til den enkelte leder eller kommunalbestyrelse at beslutte, hvordan man skal takle genåbningen, siger Helle Linnet.
Den udmelding bakkes op af næstformanden for KL.
– Hele den sundhedsfaglige viden ligger i Sundhedsstyrelsen, og det ansvar kan man ikke være bekendt at lægge ud. Man skal huske, at hvis nogen bliver smittet, fordi man har indrettet sig forkert, så står man med et kæmpe ansvar. Det er sjældent, at en kommune-mand beder om centralisering, men i det her tilfælde er det bydende nødvendigt, at de, som har mest forstand på det, laver retningslinjerne, siger Martin Damm.
Forsigtighed
I aftalen om en lempelse af besøgsrestriktionerne nævnes blandt andet muligheden for at afgrænse besøg til en eller to faste besøgspersoner, adskillelse af udendørsarealer og opsætning af telte. Men de konkrete forslag skal udarbejdes af Social- og Indenrigsministeriet, og kommunerne kan ikke komme videre, før retningslinjerne er på plads, siger Benny Andersen.
– Vi skal kende retningslinjerne, før vi kan vurdere, hvilke ressourcer vi får brug for. Det hele skal være på plads, før vi kan åbne, siger Benny Andersen.
Han maner samtidig til forsigtighed og understreger, at også mulighed for test og tilstrækkeligt med værnemidler er en forudsætningen for en lempelse af besøgsreglerne.
– Indtil videre er det lykkes at holde smitten blandt de socialt udsatte nede. Og sådan skal det helst fortsætte. Vi har mange beboere, som ikke har et sprog og som udtrykker sig via berøring. Det er svært at gøre på afstand. Hvis vores beboere bliver smittede og oveni købet skal isoleres, bliver det hele rigtig svært, siger Benny Andersen.
Et godt råd
Martin Damm håber, at politikerne i de kommende dage husker at kommunikere klart, at samfundet først bliver åbnet, efterhånden som de centrale retningslinjer er klar.
– Der er stor utålmodighed i befolkningen, og når politikerne siger, at butikscentrene kan åbne, så holder folk i kø ude foran, når pressemødet slutter. Men vi kan ikke begynde åbningen, før vi ved, hvordan det skal foregå. Det gælder både plejehjem, botilbud, skoler og det private erhvervsliv, siger Martin Damm. gij@kl.dk