
Dragør og Vallensbæk slipper for krav om samarbejde med nabokommuner: Det er vores befrielsesdag
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Snart bliver Dragør og Vallensbæk i højere grad herre i eget hus. Det står klart, efter tirsdagens økonomiaftale er blevet præsenteret. Her indgår nemlig en kort passage om de to små kommuners status. Siden kommunalreformen har de to kommuner været forpligtet til at samarbejde med henholdsvis Tårnby og Ishøj om opgaveløsningen. Det skulle sikre, at de ikke gik glip af de stordriftsfordele, som landets andre kommuner fik mulighed for at opnå, da kommunekortet blev tegnet på ny i 2007.
Men nu vil partierne bag aftalen kigge på, hvilke opgaver de to kommuner kan få lov til selv at bestemme, om de vil løse alene.
– Parterne er enige om, at Dragør og Vallensbæk Kommuner bør blive løst fra kravet om, at de skal indgå i forpligtende kommunalt samarbejde. Regeringen vil derfor hurtigst muligt undersøge, hvilke konkrete opgaver, hvor det er fagligt forsvarligt at fjerne kravene om forpligtende samarbejde, står der i aftaleteksten.
I Vallensbæk Kommune har de hejst Dannebrog og borgmester Henrik Rasmussen (K) kalder det befrielsens dag.
– Det er Vallensbæks befrielsesdag i dag, og det er nærmest symbolsk, at de præsenterer det den 5. maj. Nu, hvor Vallensbæk bliver herre i eget hus, bliver det lettere at styre økonomien – og dermed at finde de ekstra penge, vi skal aflevere i udligning, siger Henrik Rasmussen.
Da kommunalreformen blev forhandlet i årene op til 2007 var en sammenlægning af Vallensbæk og Ishøj på tegnebrættet. Det blev ikke til noget, men som en del af aftalen, blev de to kommuner pålagt at samarbejde om en række opgaver. Det betyder, at Ishøj siden 2007 har haft ansvaret for opgaveløsningen for begge kommunerne inden for genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning og natur- og miljøområdet, mens Vallensbæk har ansvaret for begge kommuners beskæftigelsesindsats.
Den ordning betyder også, at den ene kommune ikke har fuld selvbestemmelse over prisen på den enkelte opgave. Det har ifølge Vallensbæk betydet store ekstraregninger på det specialiserede socialområde.
I Dragør Kommune er borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) glad men dog mere afdæmpet end Henrik Rasmussen. Dragør har siden kommunalreformen betalt Tårnby Kommune for at løse opgaver inden for natur og miljø, arbejdsmarked, specialundervisning, genoptræning og nogle opgaver på socialområdet.
Han fortæller til lokalavisen kbhliv.dk, at han og Vallensbæk-kollegaen bad Venstres politiske ordfører Sophie Løhde om at tage det op i forhandlingerne om udligningsreformen.
– Ikke fordi vi er utilfredse med samarbejdet med Tårnby, men vores budget er på mange måder låst, så har vi brug for at finde besparelser, kan vi kun høste dem på de meget få områder, vi har tilbage, siger han til kbhliv.dk.
Han har endnu ikke taget stilling til, om Dragør skal hjemtage specifikke opgaver fra Tårnby.
Selvom Vallensbæk fejrer aftalen som befrielsens dag, så skal Folketinget først tage stilling til, hvilke opgaver de to små kommuner kan få lov til at løse selv. Derfor er det endnu ikke sikkert, at Dragør og Vallensbæk rent faktisk bliver herrer i egne huse. Ifølge udligningsaftalen regner regeringen med at fremsætte lovforslag til efteråret. jki@kl.dk