
Langt de fleste kommunalt ansatte tropper op under coronakrisen
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Når man ser halvtomme parkeringspladser og rådhuse, så kunne man få fornemmelsen af, at en stor del af de kommunalt ansatte var hjemmearbejdende. Men rent faktisk er de fleste ansatte under coronakrisen fysisk til stede på arbejdspladsen. Og kun omkring fire procent kan hverken møde ind på arbejde eller arbejde hjemmefra, viser ny KL-stikprøve.
Kommunerne lukkede aldrig
Den 13. marts lukkede Danmark ned, og en stor del af de offentligt ansatte blev sendt hjem. Men kommunerne har aldrig været lukkede. Det bekræfter en ny repræsentativ KL-stikprøve. Den viser, at cirka 77 procent af de godt 500.000 kommunalt ansatte per 28. april var fysisk til stede på deres arbejdsplads. Mens 19 procent, godt 96.000 medarbejdere, arbejder hjemmefra.
Det svarer til, at cirka 19 ud af 20 kommunalt ansatte arbejder i denne krisetid.
Kun 22.000 medarbejdere – omtrent fire procent kan hverken være fysisk til stede eller udføre deres arbejde fra et hjemmekontor. Det er for eksempel medarbejdere på lukkede kulturinstitutioner og tekniske medarbejdere som håndværkere.
– Det bekræfter bare, at det kommunale Danmark har en afgørende vigtig funktion i samfundet. Uanset om der er tale om hjemmesygeplejersken, pædagogen, kontorchefen på hjemmearbejdspladsen eller en af de andre godt 500.000 ansatte. Til jer lyder en særlig tak, lyder det fra KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.
Næsten 100 procent pædagoger
Ifølge stikprøven er det især medarbejderne i landets børnehaver og vuggestuer, og de der arbejder med sundhed og ældre, der i dag er fysisk til stede. Her er henholdsvis cirka 99 procent og cirka 96 procent mødt ind på stuer, kontorer og plejehjem. Dette tal var naturligvis væsentlig lavere inden genåbningen.
Analysen viser samtidig, at cirka 82 procent af de ansatte på landets skoler er til stede i klasseværelser og i skolegården. Også på social- og handicapområdet møder størstedelen af de ansatte, cirka 80 procent, hver dag fysisk op på arbejde.
– Vi befinder os i en ekstraordinær situation, og alle kommunalt ansatte har stået over for en ekstremt svær opgave. Men alle de lokale løsninger viser, hvordan den forandrede hverdags udfordringer bliver løst med fantastisk kreativitet og gåpåmod, siger Jacob Bundsgaard. tkn@kl.dk
Om stikprøven
KL har sendt et spørgeskema ud til HR-chefer i en række repræsentativt udvalgte kommuner og bedt dem angive, hvor stor en andel af medarbejderne, der er hjemsendt, og hvor mange af de hjemsendte medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Svarene er derefter opregnet til alle medarbejdere i landets kommuner pr. februar 2020. I stikprøven indgår svar fra 10 repræsentative kommuner. Tallene er derfor udtryk for et groft skøn.
Inden den langsomme genåbning efter påske viste en tilsvarende stikprøve i slutningen af marts, at cirka 40 procent eller 200.000 ansatte var fysisk til stede på deres arbejdsplads i kommunerne.