Aktuelt
tekst Rudi Holm
Trampestier må betrædes
Frisk luft, fuglekvidder og fordybelse kombineret med motion og afstresning er noget af det, som man kan få ud af en god gåtur. Netop disse herligheder slår Landdistrikternes Fællesråd, Landbrug & Fødevarer samt en række fonde og organisationer et slag for i projektet SPOR i Landskabet i en ny kampagne. SPOR i Landskabet har lavet en oversigt over 300 trampestier, der strækker sig over mere end 1.200 kilometer, som danskerne kan benytte og samtidig holde god afstand til hinanden. SPOR i Landskabet har eksisteret siden 1997 og er et projekt, hvor lodsejere, landmænd og frivillige i både by og land har skabt forbindelser i landskabet.
7
milliarder kroner kan Danmark vinde ved at spise mindre kød og mere vegetarisk viser beregninger fra Fødevareministeriet.
Folkeskov skyder op
Træerne gror ikke ind i himlen, men i Sønderborg er de dog på vej til det i en ny folkeskov ved Ormstoft. Her begynder kommunen nu at beplante et tre hektar stort område med bøg, eg, lind og med indblanding af kirsebær, avnbøg, spidsløn og buske. I alt skal der plantes cirka 9.000 træer. Folkeskoven er et resultat af den landsdækkende indsamling Danmark planter træer, som blev afholdt i efteråret 2019. Derudover har det lokale Project Zero stået for en indsamling, som indbragte 280.000 kroner, mens kommunen har foræret det tre hektar store område ved Ormstoft. For at sikre de nye planter mod skader fra vilde dyr vil skoven blive indhegnet, så der kun bliver adgang til området gennem en låge i hegnet.
Langfingrede fjerner orkidéer
Ubudne gæster med haveskovle har haft usædvanligt travlt i det kommunale område Marielund ved Kolding. Her i foråret er der nemlig forsvundet en bestand på 100 fredede orkidéer, de såkaldte maj-gøgeurter, som var på vej i blomst. Tyveriet blev opdaget i forbindelse med forberedelsen af en formidling af naturværdierne i området. Bestanden af orkidéer er en velkendt naturperle på en af dalskråningerne ved Kolding. I Danmark er alle vilde orkidéer fredet, så det er ulovligt at grave dem op og fjerne dem. Kommunen har derfor meldt tyveriet til politiet. Ifølge biolog Line Ankjær fra Kolding Kommune vil der gå mange år, før bestanden vil være af samme størrelse som før.
København centrum for arkitektur
Arkitektur har præget København gennem århundreder, men i 2023 får den lige et ekstra nøk, når hovedstaden bliver UNESCO’s World Capital of Architecture. Arkitekturåret er en titel, som UNESCO tilbyder den by, der er vært for den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres, som holdes i København i juli 2023. Kongressen ventes at samle op mod 15.000 deltagere. Københavns Kommune har afsat 6,5 millioner kroner til begivenheden, og ud over at vise byens arkitektur og byplanlægning frem håber kommunen, at der bliver kastet lys på arkitekturens vigtige rolle i at gøre København til en bæredygtig verdensby.
Genbrug døgnet rundt
Køerne har været lange foran mange af landets genbrugspladser i de seneste uger, men i Kolding har borgere og virksomheder haft lidt lettere end så mange andre ved at komme frem til området med haveaffald og containeren med småt brændbart. Det skyldes en digital løsning Genbrug 24-7, der giver alle i kommunen mulighed for at køre på genbrugspladsen uden for åbningstiden. Med Genbrug 24-7 kan bommen foran genbrugsfestlighederne åbnes ved at sende en sms, når man holder ved indgangen muligvis med en overfyldt trailer. Bommen kan også åbnes med app’en Affald Kolding. Det er et stjerneflot eksempel på, at det er lykkedes at skabe et digitalt produkt, der løser hverdagens behov, mener Jakob Ville (V), formand for teknik- og klimaudvalget i Kolding Kommune.
Klovne pudsede vinduer
Trækfuglene, Lirekassefolkene, Musikpaletten, Forglemmigej Klovnene og det lokale tyrolerorkester har ifølge en pressemeddelelse fra bragt smil frem på læben og forsødet tilværelsen for beboere på plejecentrene i Grenaa. Fødderne gik i takt til de musikalske toner, der strømmede ud fra haven til terrasserne, de åbne vinduer og altanerne, hvor beboerne sad med tæpper og var godt pakket ind i ly for vind og blæst, lyder det fra kommunen, der mener, at ”musikerne skabte stjernestunder og afbræk i en ellers lidt isoleret hverdag i denne coronatid”. Forglemmigej Klovnene spillede dog ikke musik, men de optrådte derimod som vinduespudsere, som var til stor glæde for beboerne.
Vinden blæser Vejles vej
Vejle blev for nylig en af vinderne i kampen om de mange udligningskroner, og kommunen kan sikre sig endnu en skalp til bæltet, hvis det om kort tid lykkes at få tildelt værtskabet for Landsstævnet 2025. DGI har modtaget en ansøgning fra Vejle som stævneby, og de er nu gået i dialog om et partnerskab. DGI’s landsstævne holdes hvert fjerde år, og organisationens hovedbestyrelse vil formelt inden sommerferien træffe en beslutning om, hvor Landsstævnet 2025 skal holdes. I sommeren 2021 er der DGI Landsstævne i Svendborg, hvor der ventes omkring 25.000 deltagere.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-10-side-34-35.pdf