
Virus giver vælgerkontakt
tekst Frederik Overby Vinding
##ContentBoxStart##257621##ContentBoxEnd##
Selvom størstedelen af Aalborg Kommunes byrådsarbejde foregår via onlineløsninger, møder Ole Risager (DF) stadig op i teknisk forvaltning, fordi han er medlem af by- og landskabsudvalget, der stadig får lov til at samles fysisk.
Møderne i udvalget er i forvejen heldagsmøder hver anden uge, der på en lang dag kan tage fra 8:30 til 15:30. At deltage i mødet online vil ifølge Ole Risager korte møderne ned, men være meget mere b esværligt.
– Vi bliver nødt til at komme ind – hvilket jeg ikke har noget imod – fordi vi har så mange byggesager. Vi tager selvfølgelig alle forholdsregler og holder afstand, men så mange byggeprojekter er bare sværere at forløse online, fordi man fysisk kan sidde og se projekttegningerne, siger Ole Risager.
Når han tænker på fremtiden, ser han skriften på væggen. Den øgede grad af onlinemøder er ifølge ham kommet for at blive. Og det er ikke nødvendigvis noget, han er stor fortaler for.
– Det er en ny ting og på samme tid udfordrende at sætte sig ind i, hvordan man kommer med sine input og indspark den vej rundt. Men jeg tror generelt, at der på lang sigt vil komme mere på den front. Ikke fordi jeg vil ønske det, for jeg kan godt lide at kunne se, hvordan folk agerer fysisk, og hvad de føler om de forskellige projekter, siger Ole Risager.
Ondskabsfuldt
Ole Risager har ikke meget godt at sige om coronavirussen, som han kalder ”ondskabsfuldt” både helbredsmæssigt, men også økonomisk. I by- og landskabsudvalget er han med til at fordele de 400 millioner kroner, Aalborg Kommune har fået som hjælpepakke til at fremrykke anlægsprojekter, der skal forsøge at holde hånden under lokale virksomheder.
Én god ting er der ifølge Ole Risager kommet ud af virussen. Han har – i kraft af sin plads i udvalget – følt en stærkere tilknytning til de vælgere, som han repræsenterer i Aalborg Kommune og specielt ude i sit lokalområde i Vodskov. Før påske spurgte han sit opland og medlemmerne af Dansk Folkeparti i Aalborg, hvilke projekter, de synes, ville være oplagte at bruge pengene på.
– Der må jeg godt nok sige, at jeg har fået en del tilbagemeldinger. Det er jo i sådan en situation, man er talerør fra oplandet ind til kommunen. Det er fantastisk at få lov at være bindeled, fordi det jo er en kolossal tillid, man giver til sin lokalpolitiker. Men det er selvfølgelig vovet at skrive ud til så stort et opland, siger Ole Risager.
Han uddyber, hvordan det er vovet.
– Der er jo altid nogle, der bliver skuffede. Når jeg siger det, så er det, fordi at jeg fik en mail fra et af de andre partier, der spurgte, hvorfor jeg ikke havde taget et bestemt projekt med. Det var anlægsprojekter til 60 millioner.
– Jeg kan godt forstå, at den lokale by gerne vil have det med. Men jeg kan også mærke, at når de klandrer mig for ikke at have taget det projekt med, at valgkampen – i min optik – er gået i gang et år for tidligt. Men når man stikker næsen frem, kan man risikere at få nogle over næsen. Det ville være fantastisk, hvis man kunne få nogle anlægsprojekter til 60 millioner i så lille en by, men de små projekter gør også en forskel, siger Ole Risager.
Ondt i maven
I privaten er Ole Risager også hårdt ramt af krisen. Og det er ikke, fordi han skal arbejde hjemmefra, for det gør han altid. Sammen med sin kone ejer han Nymarksminde, der er en bed & breakfast, og hvor man kan komme på bondegårdsferie og opleve de danske bondegårdsdyr. Ved siden af dette hører også en oplevelsespark, der hvert år har i omegnen af 20.000 besøgende gæster.
Nedlukningen af Danmark har betydet, at Nymarksmindes oplevelsespark ikke kunne åbne til sæsonstart, der var i påsken. Det rammer Ole Risager og de 21 ansatte, der plejer at arbejde i virksomheden. Derfor gør det også ekstra ondt på Ole Risager, når så mange virksomheder er så hårdt pressede og på randen af konkurs.
– Jeg får helt ondt i maven, fordi der virkelig er nogle, der har kæmpet hele livet for deres virksomhed. Og så kommer coronaen og lukker det fuldstændigt ned. Man har brugt hele sin opsparing og pension, og så vælter det på den her måde. Det gør ondt på mig at se på, siger han og fortsætter:
– Vi står i samme situation, for vi har jo også satset alt her hos os. Det er murstenene på gården, der er min opsparing. Og det trækker virkelig tænder ud, at man ikke har kunnet åbne sæsonen, siger han.
Grebet af arbejdet
Der er ikke stort overlap mellem arbejdsopgaverne i byrådet og det fysiske arbejde med at passe dyrene på Nymarksminde. Men der kan stadig trækkes en tråd fra bondegården til byrådet.
Efter virksomheden begyndte at tage fart, og gården skulle udvides med flere boliger til gæster, skulle der søges tilladelser hos kommunen. Her stødte Ole Risager første gang på by- og landskabsudvalget, der skulle godkende udvidelserne.
– Når man vil lave en gammel landejendom om til det, vi lever af i dag, skal der søges hos teknisk forvaltning, der tager stilling til byggeplanerne gennem ansøgningen og udarbejder en lokalplan. Dengang kiggede jeg udefra og ind på forvaltningen og tænkte: "Hold nu op, hvordan er det sat sammen,” siger Ole Risager.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
På opfordring fra en ven stillede Ole Risager første gang op ved kommunalvalget i 2017, hvor han i dag sidder i by- og landskabsudvalget og sundheds- og kulturudvalget.
– By- og landskabsudvalget har behandlet mine sager, og jeg synes også, at min virksomhed bidrager til kulturen. Så jeg sidder lige nøjagtigt i de to udvalg, jeg synes, der er vigtigst for, at jeg kan forstå, hvordan det hænger sammen, siger Ole Risager.
Men selvom det var egne interesser, der ledte ham mod byrådet, så handler det for ham i dag om meget mere end det.
– Nu er jeg blevet så grebet af byrådsarbejdet, fordi jeg synes, det er vanvittigt spændende at være med til at udvikle Aalborg Kommune. Forestil dig, at få lov til at sætte din finger på så mange projekter i Danmarks tredje største kommune, siger Ole Risager. • frov@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-9-side-28-29.pdf