Kort nyt
tekst Mads Brandsen
Hjemmearbejde speeder byggesager op
Byggesag /// En af de første kommuner, der fik digitaliseret byggesagsbehandlingen, var Gladsaxe. Det kan kommunen nu høste frugten af.
– Det er lykkedes at gøre bunken mindre, fordi Gladsaxe er blandt pionererne, når det gælder digitalisering af byggesagerne, og vi er vant til at arbejde digitalt. Derfor kan vi hjemmefra se alle sager helt tilbage til starten af 1900-tallet, siger Anja Munch Harbo, der er teamleder i Byggesag i Gladsaxe Kommune. •
Aftale om plejehjemsbesøg
Besøgsaftale /// Folketingets partier minus Venstre har indgået en politisk aftale, der fastlægger rammerne for besøg på plejehjem.
Hovedfokus i aftalen er at forbedre svækkede ældres mulighed for igen at få besøg, mens der også er aftalt øget aktivitet på serviceområdet som for eksempel rengøring hos ældre, der har måtte undvære det under coronakrisen.
Med aftalen bliver der afsat 100 millioner kroner til kommunerne. Pengene bliver fordelt som et særtilskud på baggrund af den enkelte kommunes udgiftsbehov på ældreområdet.
I KL hilser formand Jacob Bundsgaard (S) aftalen velkommen men undrer sig dog over dokumentationskravet, der følger med de 100 millioner kroner. Ifølge aftalen skal kommunerne nemlig senest med udgangen af 2020 indsende en redegørelse til ministeriet. Her skal de forklare, hvad de har brugt pengene til.
– Jeg har meget svært ved at se det kloge i, at man vil bruge kommunernes tid på administration frem for de ældre. • jki
Ledigheden er fordoblet i Tårnby
Arbejdsmarked /// Siden coronakrisens begyndelse er ledigheden steget med omkring 50 procent i Tårnby, hvor tusindvis af arbejdspladserne er i Københavns Lufthavn. SAS’ varslede fyringer af 1.700 danske ansatte gør kun situationen værre, og derfor har kommunen nu nedsat en tænketank, der skal hjælpe med genstarten af det lokale erhvervsliv. Den skal blandt andet komme med forslag til, hvordan afskedigede medarbejdere kan finde ny beskæftigelse. •
Minister: Lærere må ikke samle de ældste elever
Skole /// De hjemsendte elever fra 6.-10. klasse må ikke mødes med deres lærere i skoletiden. Heller ikke på to meters afstand, og heller ikke selv om der højst er 10 personer til stede.
Det fastslår undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i de seneste retningslinjer til kommunerne.
Flere steder i landet var lærerne i de ældste klasser begyndt at samle eleverne til en gåtur eller en sportslig aktivitet til glæde og gavn for alle parter. Blandt andet i Odense. Her forstår børne- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) ikke forbuddet.
– Jeg kan simpelthen ikke se logikken i, at man ikke kan gøre det. Både i forhold til læringstab og trivsel. Derfor vil jeg opfordre ministeren til at finde en måde, så vi kan mødes i små grupper, der selvfølgelig overholder de sundhedsmæssige retningslinjer, siger hun til Ritzau. •
4,1 %
af befolkningen var ledige i marts. Det er det højeste niveau siden september 2017.
Kilde: Danmarks Statistik.
Regnskabet er blodrødt på Fanø
Økonomi /// Pengene er nærmest fosset ud af kommunekassen på Fanø sidste år.
På børne- og kulturudvalgets område er der brugt lidt over 3,5 millioner kroner. Forbruget ender dermed tre gange så højt, som der var budgetteret med. Social- og sundhedsudvalget har brugt 5,65 millioner kroner for meget, mens erhvervs-, natur- og teknikudvalget kunne præsentere en budgetoverskridelse på 1,5 millioner kroner. I alt 10,65 millioner kroner.
Mens det på børne- og kulturområdet særligt er folkeskolen, der har været særligt dyr, handler det på social- og sundhedsområdet om manglende indtægter fra plejehjemspladser, it og opsagte medarbejdere.
– Forvaltningen vurderer, at merforbruget i 2019 generelt set er utilfredsstillende, og at der burde have været gjort yderligere tiltag til overholdelse af budgettet, fremgår det af et referat. •
Nytænker indsatsen over for unge anbragte
Udsatte /// Overgangen fra anbringelse til eget hjem er alt andet end let for unge.
Det er baggrunden for et nyt samarbejde mellem kommunerne Rudersdal, Holstebro, Nordfyns, Aarhus og Horsens, Dansk Design Center og Bikubenfonden.
Forløbet, der strækker sig over 10 måneder, hedder ”Min vej hjem” og skal sikre, at de unge får den støtte, der skal til for at lande godt i deres egen bolig. Bikubenfonden bruger 30 millioner kroner på projektet. •
Ny børne- og ungedirektør i Billund
Job /// Efter at have været et bredt ansøgerfelt igennem, har Billund fundet sin nye børne- og ungedirektør.
Valget er faldet på 41-årige Anders Lundsgaard, der kommer fra en stilling som børne- og familiechef i Aabenraa Kommune. Det oplyser Billund Kommune.
Anders Lundsgaard tiltræder 1. juni og er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet suppleret med flere ledelsesuddannelser. Han afløser Thomas Reintoft, der 1. marts blev socialdirektør i Kolding. •
Tredje kandidat på banen
Først meldte det 23-årige byrådsmedlem Elvis Comic sig klar. Så kom den 25-årige S-lokalformand Filip Bekic til – og nu har den tredje kandidat så meldt sig under de socialdemokratiske faner i Kolding.
51-årige Birgitte Munk Grunnet er nyt medlem af partiet og melder sig klar til kampvalget om at blive borgmesterkandidat.
– Jeg tror, jeg kan skabe engagement og binde folk sammen. Jeg tror, jeg er ret tillidsvækkende. Jeg er god til at lytte, og så har jeg et kæmpe socialt hjerte, siger hun til Danske Kommuner.
Birgitte Munk Grunnet bor i Vamdrup og vil blandt andet gå til valg på at skabe liv i hele kommunen.
Medlemmerne vælger spidskandidat i august eller september. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-9-side-6-7.pdf