Fik diplom i coronatiden
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
##ContentBoxStart##257606##ContentBoxEnd##
For børnehaveleder Pia Hald har coronakrisen ikke bare betydet nye arbejdsgange i Børnehaven Kolloparken i Aalborg. Nye hygiejneregler har fyldt en del i hendes hverdag, men det har hendes diplomuddannelse også. Den var hun godt på vej til at blive færdig med, da coronakrisen brød hverdagens rutiner og regler i midten af marts.
– Jeg var godt i gang med det sidste modul i uddannelsen, og jeg havde da håbet, at jeg kunne nå at blive færdig med den til sommer. Men pludselig så det ud til, at jeg skulle vente et halvt eller et helt med at gennemføre eksamen, siger Pia Hald.
Så galt gik det dog ikke, for Center for Offentlig Kompetenceudvikling COK besluttede hurtigt, at de 1.200 studerende under den offentlige lederuddannelse skulle få deres eksamensbevis til sommer som planlagt. Så der blev tænkt hurtigt. I stedet for at udskyde al undervisning blev den omlagt fra fysisk fremmøde til digital undervisning.
– Vi besluttede os med det samme for, at vi skulle gennemføre alt det, vi kunne gennemføre digitalt. Vi gik alle undervisningsforløb igennem med en tættekam, og det viste sig heldigvis, at langt de fleste undervisningsforløb godt kunne omlægges til onlineundervisning, siger COK’s afdelingschef Poul Erik Hansen.
Zoom samtale
I løbet af to uger fik COK omlagt undervisningen fra fysisk fremmøde til fremmøde bag skærmen, hvor undervisere og studerende primært har brugt videodelingstjenesten Zoom til undervisningen. Den løsning er Pia Hald glad for, og selvom hun ikke tidligere har brugt Zoom, har det været nemt at tilgå for hende.
– Jeg frygtede for, at jeg ikke ville kunne finde ud af at bruge det, men det har vist sig at være så brugervenligt, som noget kan være, siger hun.
Pia Hald har nydt det sociale aspekt gennem de tre foregående moduler, hvor undervisningen foregik i lokaler i Aalborg midtby.
– Det fysiske studiemiljø er fedt at være en del af, når man er leder og på hele dagen. Der er blevet skabt relationer på tværs af faggrupper. Det er nok svært at skabe, hvis man kun mødes virtuelt, men selve undervisningen er mindst lige så god digital, siger hun.
Især en mulighed i det digitale univers er en stor hjælp for Pia Hald.
– Al vores undervisning bliver optaget. Så hvis der er noget undervisning, jeg ikke kan deltage i, så kan jeg altid gå ind og se det bagefter. Det er også godt at have, hvis der er noget, jeg har brug for at få genopfrisket. Det er et godt redskab at bruge, når jeg skal til forberede mig til eksamen, siger Pia Hald, der på sit tredje og sidste modul får undervisning i den motiverende samtale.
Den viden, hun får med sig, vil hun bruge til blandt andet MUS-samtaler med de ansatte i Børnehaven Kolloparken. Undervisningen indeholder en del forløb, hvor de studerende skal afprøve samtaleteknikker med hinanden. Det fungerer bedst, når man sidder sammen fysisk, men det kan godt lade sig gøre, selvom man sidder bag hver sin skærm.
– Vores gruppearbejde er blevet rykket ud i de små virtuelle rum på Zoom, hvor vi kan afprøve de forskellige teknikker. Det fungerer godt, men en del af grunden til, at det fungerer godt, er, at vi kender hinanden i forvejen fra de andre moduler, hvor der har været fysisk fremmøde. Så der er mange fordele ved digital undervisning, men jeg tror ikke, det vil være godt, hvis det ikke bliver suppleret med fysisk undervisning, siger Pia Hald.
En stor omvæltning
For underviser Jesper Hald har det været lidt af en omvæltning at skulle omlægge undervisningen fra fysisk til digital på få uger.
– Det er vigtigt, at jeg som underviser husker at få inddraget de studerende lige så meget nu, hvor vi kun kan mødes bag skærmen. I et undervisningslokale kan jeg få øjenkontakt og se folks kropssprog og på den måde få en fornemmelse af, om de studerende er med. Det er svært at tage med over i det digitale rum, så jeg skal i langt højere grad være opmærksom på at stille opfølgende spørgsmål for at sikre mig, at de studerende har forstået, hvad der er blevet sagt, fortæller Jesper Hald, der de seneste syv år har undervist i den offentlige lederuddannelse på COK.
Lige nu foregår al undervisningen digitalt. Men når coronakrisen engang er drevet over, skal COK og underviserne finde tilbage til en normal undervisningsform igen. Jesper Hald tvivler dog på, at den fremtidige normale måde at undervise på bliver præcis som før coronakrisen.
– Det gælder om at udnytte de erfaringer, vi får nu med den digitale undervisning, og tage det med videre. Der er ganske givet noget undervisning, der sagtens kan klares over skærmen, mens andet bedst bliver formidlet ved fysisk fremmøde, siger Jesper Hald, der får opbakning til det udsagn af COK’s afdelingschef Poul Erik Hansen:
– Vores studerende er ofte travle mennesker, der skal passe et job ved siden af studierne. Derfor kan det være en rigtig god idé at tilrettelægge undervisningsforløb på en måde, så de ikke skal spilde tiden på at komme til at fra undervisningslokaler, med mindre det giver god mening, siger han. • masp@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-9-side-38-39.pdf