
Økonomisk Redegørelse: BNP falder mere end under finanskrisen
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Coronakrisen har givet et gedigent slag til dansk økonomi. Finansministeriet forventer, at BNP falder med 5,3 procent i år, og genopretningen af den danske økonomi vil fortsætte ud over 2021. Det viser Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet netop har udsendt.
– Coronapandemien har sat dybe spor i dansk og international økonomi. Derfor har regeringen handlet resolut og i fællesskab med Folketingets partier og arbejdsmarkedets parter spændt et sikkerhedsnet ud under danske arbejdspladser og virksomheder. Det kan vi se virker, siger finansminister Nicolai Wammen (S).
Næste år forventer Finansministeriet, at dansk økonomi vil vokse med fire procent. Udsigten til vækst skyldes, at genåbningen af samfundet er undervejs, og at der derfor kan komme gang i virksomheder og privatforbrug igen, skriver Finansministeriet.
– Nu åbner det danske samfund igen. Og vi er skridt for skridt begyndt at sætte gang i en genopretning af økonomien. Det kommer til at kræve løbende initiativer og svære valg. Men har vi modet til at forandre, mens vi bygger op, kan vi skabe aktivitet og arbejdspladser, samtidig med at vi styrker velfærden og gør Danmark grønnere, siger Nicolai Wammen.
Stor usikkerhed
Finansministeriet understreger også, at prognosen for økonomien i de kommende år er behæftet med betydelig usikkerhed. Hvor lang tid, det vil tage at genoprette dansk økonomi, afhænger nemlig af, hvordan coronapandemien udvikler sig både i Danmark og på verdensplan, ligesom det er usikkert, hvor meget virksomheder og private vil holde igen med investeringer og forbrug.
Finansministeriet forventer, at det private forbrug vil falde med tre procent i år, og at eksporten vil falde med 8,9 procent i år.
Ministeriet skønner også, at beskæftigelsen vil falde med 68.000 personer i år, mens den blot vil stige med 20.000 personer næste år.
De mange hjælpepakker, som er sat i værk under coronakrisen, betyder, at staten skal optage gæld for i alt 294 milliarder kroner i 2020. Det er 200 milliarder mere end ministeriet forventede i december 2019.
Plads til investeringer
I redegørelsen bemærker Finansministeriet dog også, at den strukturelle saldo skønnes til -0,1 procent i år og 0,4 procent i 2021.
– Det bidrager til, at der inden for budgetlovens underskudsgrænse på -½ pct. af BNP er et betydeligt manøvrerumi 2021, skriver ministeriet i redegørelsen og fortsætter:
– Finanspolitikken for næste år vil blive tilrettelagt med blandt andet økonomiaftalerne for kommuner og regioner og finansloven. Dette vil ske inden for rammerne af en opdateret 2025-fremskrivning til sommer, herunder med fokus på at sikre, at der er plads til investere i den offentlige velfærd i alle årene og fastholde sunde offentlige finanser.
Du kan læse hele den Økonomiske Redegørelse på finansministeriets hjemmeside. jki@kl.dk