
Klimaplan baner vejen for grønnere energi
tekst Mads Brandsen
Fjernvarmenettet i Lyngby-Taarbæk dækker langt fra hele kommunen. Store villaområder som Virum og Sorgenfri er i dag forsynet med naturgas.
Det ærgrer formanden for teknik- og miljøudvalget, Sigurd Agersnap (SF). Men efter at have læst regeringens første klimahandlingsplan, er han optimistisk for fremtiden.
– Planen er et rigtig stort hop i den rigtige retning. Når det kommer til fjernvarme, har vi kommunalpolitikere været som væddeløbsheste i båse – for uanset hvor gerne vi ville have fjernvarme, har de økonomiske beregninger nemt kunne komme i vejen. Nu bliver vi sat fri, og det betyder, at vi kan rulle fjernvarme ud i Sorgenfri og i dele af Lundtofte – og måske også i Virum, siger han.
Regeringen foreslår i sin klimahandlingsplan, at kommunerne fremover må se bort fra fossile alternativer, når der rulles fjernvarme ud og at kommunerne samtidig skal have mere frihed til at fremme de grønne varmeløsninger. Samtidig sætter regeringen en halv milliard kroner af til at rulle mere fjernvarme ud.
Dermed fjerner regeringen et benspænd, hvor naturgas i mange tilfælde har været det samfundsøkonomisk mest fordelagtige – ikke mindst fordi den er belagt med en afgift, der luner i statskassen.
Sigurd Agersnap ser også frem til, at Lyngby-Taarbæk foruden grøn varme også kan bryste sig af mere grøn strøm.
– Vi er ved at udvikle et nyt byområde, hvor jeg gerne vil fokusere på, at der er grøn el. Det vil give os bedre muligheder for at tiltrække grønne virksomheder, siger han.
Hvorvidt Lyngby-Taarbæk vil lægge billet ind på de statslige millioner til at udvide fjernvarmenettet, er uvist. Det er også muligt, at udvidelsen finansieres af Vestforbrænding, som Lyngby-Taarbæk er medejer af sammen med 18 andre kommuner omkring hovedstaden. mdbr@kl.dk