
Mælkekartonerne er den store udfordring i ny affaldsplan
tekst Mads Brandsen
Det er ikke mange kommuner, der har konkrete erfaringer med at samle mælkekartoner ind, sådan som regeringen nu lægger op til, at alle landets kommuner skal fra næste sommer.
København forsøgte det for fem år siden, og for et par år siden gjorde også Rødovre og Fredericia nogle forsøg med at indsamle og genanvende mælkekartoner fra private husstande.
Men ingen af forsøgene blev gjort permanente.
– Selv om vi forlængede forsøget, så vi desværre kun en stigning på en procent i mængden af indsamlet pap på Ydre Østerbro (hvor forsøget kørte, red.) sammenlignet med andre dele af byen. Det er meget lidt, og det gør ordningen ret dyr, sagde Anders Kiil, daværende kontraktansvarlig for affald og genbrug i Byens Drift under Københavns teknik- og miljøforvaltning, da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner talte med ham i 2015.
Ham vender vi tilbage til.
Rødovre Kommune lancerede for et par år siden et forsøg med indsamling af mælkekartoner fra 500 villaer og 1.000 lejligheder. Her kunne borgerne putte al pap og karton, også pizzabakker og mælkekartoner i samme container. Affaldet blev solgt til Sverige.
– Vi gjorde ikke indsamlingen af mælkekartoner permanent. Det skyldes ikke borgerne, der tog godt imod det, men at det var svært for os at afsætte pappet. Vi turde derfor ikke satse på, at vi ville kunne afsætte det og ville ikke risikere, at vi måtte sende det til forbrænding, siger Thomas Jørgensen, der er leder af affald og genbrug i Rødovre Kommune.
I dag indsamler Rødovre derfor kun rent pap ved alle husstande.
Anders Kiil arbejder i dag som afsætningskonsulent ved landets største kommunalt ejede affaldsselskab, Vestforbrænding, og påpeger, at indsamlingen af mælkekartoner på landsplan er interessant, men det rummer nogle udfordringer.
For det første den helt åbenlyse. En mælkekarton består af både plast og pap. Papirfibrene kan genanvendes, men plasten har ikke en kvalitet der kan bruges, blandt andet fordi den indeholder rester af papir. Og det er nærmest kun én virksomhed i Sverige – Fiskeby Board – der har et anlæg, der kan håndtere det.
– Papirpriserne er i øjeblikket så lave, at vil jeg vurdere, at det vil koste penge at sende det til genanvendelse. Sidst, jeg kiggede på tallene, var det en udgift. Det er også et åbent spørgsmål, om der er efterspørgsel efter alle Danmarks mælkekartoner på markedet. Er der ikke det, vil det føre til yderligere fald i papirpriserne, siger Anders Kiil.
Danskerne forbruger ifølge Dakofa alt 30.000 ton kompositemballager, som kartonerne også kaldes, hvert eneste år. De 26.000 ton er mælkekartoner, mens cirka 4.000 ton er kartoner fra juice og saft. mdbr@kl.dk