Forslag om udbud af affald vækker undren og modstand
tekst Mads Brandsen
Vi skal blive bedre til at sortere vores affald, så CO2-regningen ved forbrænding kommer betragteligt ned, lød det fra to af S-regeringens grønne ministre, der mandag middag præsenterede et nyt affaldsudspil på en genbrugsplads i Københavns Sydhavn.
Og det skal blandt andet ske ved at ændre måden, affaldet behandles på, så det fremover sendes i udbud, så ”erhvervslivet kan byde ind”, som klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) formulerede det på pressemødet.
Regeringen lægger op til at udbyde behandlingen af husholdningernes affald, ”så genanvendelsesvirksomheder i Danmark kan få adgang til affaldet,” skriver regeringen i et faktaark om det nye udspil.
Det vækker både undren og modstand blandt aktørerne i branchen, der ifølge Nyhedsmagasinet Danske Kommuners oplysninger ikke var varskoet om, at regeringens udspil også omfattede øget konkurrenceudsættelse.
Til stede ved pressemødet var administrerende direktør i ARC, der ejes af kommunerne København, Frederiksberg, Hvidovre, Dragør og Tårnby, Jacob Hartvig Simonsen. Han kalder den del af regeringens plan for ”rigtig trist.”
– Hvis man er ambitiøs på miljøets vegne, så er konkurrenceudsættelse netop ikke det rigtige, fordi det for langt de fleste fraktioners vedkommende koster penge at indsamle dem. Så hvis du vil mere, så skal du sådan set betale mere. Hvis du lægger det ud i konkurrence, handler det om at få det billigst muligt, og så er den miljømæssige ambition sådan set skyllet ud i toilettet, siger han.
Hos Dansk Affaldsforening er direktør Mikkel Brandrup heller ikke begejstret.
– For os handler det om ret og pligt – om at vi vil have muligheden for at løse den opgave, vi har ansvaret for. Man kan sammenligne det med ældreplejen. Når kommunerne skal stå for den og pålægges servicemål for den, virker det også ret oplagt, at de har mulighed for at drive et plejehjem. Vi vil gerne bidrage til at Danmark når de mål, regeringen har, men så skal vi også have de redskaber, der skal til, siger han.
Hvad regeringens plan om at udbyde husholdningernes genanvendelige affald konkret indebærer, har han endnu ikke det fulde overblik over. Men, siger han:
– Hvis det betyder, at vi ikke kan drive et komposteringsanlæg eller en genbrugsplads, så er jeg imod.
Hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, har miljøordfører Mai Villadsen også flere spørgsmål end svar.
– Det er ikke vores kop te at sende mere i udbud, men regeringen mangler at sige, hvad det konkret betyder. Jeg tror ikke, det kommer til at øge genanvendelsen, men det kan gøre, at håndteringen af det affald, der ikke er kommerciel interesse for, bliver dyrere. Jeg kan også godt være bekymret for, at endnu mere affald ryger til andre lande, hvor vi ikke ved, hvad der sker med det, siger hun.
Det er ikke første gang, en regering barsler med planer om at konkurrenceudsætte affaldsområdet yderligere. Det gjorde V-regeringen også tilbage i 2016. Dengang handlede det om affaldsforbrændingen.
Det ville skabe øget effektivitet, lød argumentet – og fuldt indfaset ville det give en besparelse på en halv milliard kroner. Heller ikke dengang var Enhedslisten begejstret, selv om det var led i aftalen om en vækstpakke, som partiet var med i.
– Jeg kan godt være bekymret for, at det her er en idé, der er overvintret i Finansministeriet. Derfor kommer vi til at stille en hel masse spørgsmål til regeringen om det her for at finde ud af, hvad det egentlig er, regeringen vil, siger Mai Villadsen.
Regeringens vil indenfor den nærmeste fremtid indlede forhandlinger med Folketingets partier om affaldsområdet. mbdr@kl.dk