
Slip anlægskronerne løs på cykelstien
tekst Thomas Kokholm Nielsen
”Jeg håber alt vel hos dig og dine – og at din kommune klarere sig igennem de enorme udfordringer, som vores samfund står midt i efter de seneste måneders coronakrise.”
Sådan begynder et brev fra Dansk Cyklistforbunds direktør Klaus Bondam sendt til alle landets borgmestre samt til medlemmerne af kommunernes teknik- og miljøudvalg og sundhedsudvalg, hvor han peger på, at cykel- og gangvenlige byer vil styrke sundheden.
Han opfordrer derfor kommunerne til at udnytte ophævelsen af anlægsloftet og sætte gang i de infrastrukturinvesteringer, der fremmer cykling og gang. Cyklistforbundet opfordrer til, at vi nu gentænker byerne og skabe bedre rammer for, at borgerne vælger en aktiv og bæredygtig transport i hverdagen.
– Når vi så hurtigt kan ændre vores arbejdsvaner, som vi har set under coronakrisen med sprit, afstand og onlinemøder, så kan vi også ændre den måde, vi bevæger os til og fra arbejde på. Det er en vaneændring på niveau med dengang, hvor vi besluttede at droppe cigaretterne indendørs og siden også i det offentlige rum. Det var en omvæltning for mange, men en enorm fordel i forhold til sundhed og miljø – både på individuelt og samfundsmæssigt plan, skriver Klaus Bondam i brevet.
Mindre luftforurening under Corona
Hidtil har luftforureningen været årsag til, at 4.200 danskere hvert år dør for tidligt. Men ifølge de danske myndigheder er luftforureningen med NOx-gasser faldet omkring 40 procent i de fire største danske byer under coronakrisen.
– Hvis politikerne tør træffe en beslutning om at begrænse personbiltransporten i de nære byområder, kan vi endnu engang skabe enorme sundheds- og miljømæssige fordele for både den enkelte og for vores samfund – og toppe op med grøn omstilling, skriver Klaus Bondam. tkn@kl.dk