
Glæde og skuffelse over nye regionale spillesteder
tekst Mads Brandsen
Formanden for Viborgs kultur- og fritidsudvalg Mads Panny (S) har knap fået armene ned, da Danske Kommuner taler med ham dagen derpå.
Spillestedet Paletten i Viborg har efter 11 års kamp atter fået Statens Kunstfonds blå stempel og er de kommende fire år regionalt spillested, hvilket giver 1,2 millioner kroner i statsligt tilskud.
– Det var en fantastisk dag i går. Det er meget glædeligt, at det nu bærer frugt, at vi i kultur- og fritidsudvalget har satset på de unge og den rytmiske musik. Vi føler, vi har gjort alt, hvad vi kunne for at levere et bud på et regionalt spillested, og derfor er det skønt at komme med i klubben, siger Mads Panny.
Paletten flytter snart i nye lokaler ved Tinghallen og bliver dermed en del af et område, hvor der er fokus på store oplevelser, og det er Mads Pannys forventning, at Paletten i endnu højere grad vil kunne nå bredt ud til et publikum, der ellers ville have langt til et andet regionalt spillested.
42 km øst for Viborg er det skuffelsen, der hersker. Turbinen, der er en del af kulturhuset Værket i Randers, er som det eneste hidtidige regionale spillested i landet ikke blevet genudpeget.
Ifølge Statens Kunstfond skyldes det blandt andet, at Turbinen ligger tæt på Aarhus, hvor der er hele tre regionale spillesteder, og derfor ikke bidrager til en geografisk spredning, ligesom det vurderes, at Turbinen har styrken til at fortsætte uden støtten fra kunstfonden.
Administrerende direktør for Værket, Mikael Rørsted, siger til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at han tager kunstfondens afgørelse til efterretning, men at han ikke har yderligere kommentarer.
I stedet henviser han til sine udtalelser i Kulturen på P1. Her siger han blandt andet:
– Vi er lidt overraskede og meget skuffede. Vi synes, vi har et fantastisk godt spillested, og vi havde ikke set det her komme, fordi vi fik en meget rosende midtvejsevaluering, hvor vi ikke havde nogen svagheder.
Argumentet om, at Randers ligger tæt på Aarhus undrer ham såre.
– Det kan undre i Randers, at man vælger at udpege tre spillesteder i Aarhus, der ligger i gåafstand fra hinanden, hvis man vil prioritere en geografisk spredning.
Også i Albertslund er der ærgrelse. Borgmester Steen Christiansen (S) havde håbet, at spillestedet Forbrændingen ville komme med i det gode selskab.
– Jeg synes, det er skuffende, fordi Forbrændingen sætter en dagsorden både lokalt og nationalt, siger Steen Christiansen.
Forbrændingen vakte opsigt ved kun at booke kvindelige kunstnere i 2019 for at bekæmpe det, spillestedet kaldte en "usund ubalance" på de danske livescener. Fremover må Forbrændingen nøjes med at modtage honorarstøtte.
I København fortsætter spillestederne Vega og Alice som regionale spillesteder, mens Loppen og Jazzhus Montmarte heller ikke de næste fire år bliver tilgodeset. Politikerne på Københavns Rådhus skal nu se på, hvordan de fortsat kan støtte de to spillesteder.
– Vi vil gerne have en mangfoldig musikscene i København, og vi synes spillestederne hver især dækker forskellige behov. Vi vil gøre meget for at støtte det, men hvad der præcis kommer til at ske, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.). mdbr@kl.dk