Kort nyt
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Dropper Skanderborg-modellen
Styreform /// Et flertal i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn er enige om at vende tilbage til udvalgsstyre, som langt de fleste kommuner bruger. Med den særlige styreform - også kendt som Skanderborg-modellen - varetager udvalgene ikke den umiddelbare forvaltning, men lader forvaltningen om det. Den har været i kraft i kommunen gennem mere end 10 år. Flertallet finder dog modellen besværlig og ønsker det fulde ansvar tilbage til politikerne. •
Fuld kompensation for coronatab
Trafikaftale /// Hjulene på bussen kører fortsat rundt, uagtet coronakrisen. Sent onsdag indgik regeringen, KL og Danske Regioner en aftale om, at trafikselskaberne får fuld kompensation for merudgifter og indtægtstab. Coronakrisen har haft store konsekvenser for trafikselskaberne, der ud over de tabte billetindtægter har haft en række udgifter til ekstra rengøring med videre. Regningen er ikke gjort op endnu. Kompensationen udmøntes direkte til trafikselskaberne på baggrund af opgjorte regnskabstal. I juni måned kan dette gøres for regnskabstal for marts måned.
– Aftalen betyder, at den kollektive trafik vil kunne fungere som hidtil, og at borgerne derfor ikke kommer til at mærke forskel i den service, de møder i busser, tog, flextrafik med videre. For KL er det afgørende, at man snarest også finder en løsning for kommuner, hvor en del af driften er påvirket af manglende indtægter fra færgedrift, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S). •
Embedsmand tiltalt for bedrageri
Retssag /// Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har rejst tiltale mod en tidligere medarbejder hos Struer Kommune for bedrageri. Sagen omfatter i alt 19 forhold og bedrageri for mere end 100.000 kroner. Ifølge anklageskriftet har den tiltalte købt forskellige varer til privat brug og ladet Struer Kommune betale regningen. Der er tale om varer for i alt 40.392,20 kroner.
Datoen for retssagen er ikke fastsat. •
2,6
milliarder kroner i 2020 for ekstraordinære udgifter forbundet med coronaudbruddet. Finansministeriet meldte i sidste uge ud, hvor meget de enkelte kommuner har fået.
Affaldsaftale kan ende med liberalisering
Liberalisering /// Selv om det værste er pillet ud af den politiske aftale om fremtidens affaldssektor – nemlig en liberalisering af forbrændingsanlæggene – jubler KL langtfra.
Det fremgår af aftalen, at KL får til opgave at udpege de forbrændingsanlæg, der miljømæssigt klarer sig dårligst, og som skal tages ud af drift for at sikre, at der ikke er overkapacitet. Det skal ske inden for seks måneder, fremgår det.
– Det er helt håbløst. Det her er enormt komplekst og handler jo ikke kun om bortskaffelse af affald. Regeringen har taget det nemme og givet os det svære. Vi gambler med danskernes forsyningssikkerhed, siger KL’s næstformand Martin Damm (V). •
Mindre til administration
Økonomi /// Kommunerne brugte 2,2 procent færre penge på administration i 2019, end de gjorde i 2013. Det viser en analyse udarbejdet af Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed.
Kommunerne brugte 52,3 milliarder kroner på administration og ledelse i 2019. Det svarer til 8.994 kroner pr. indbygger. Det er en reduktion på 200 kroner eller 2,2 procent pr. indbygger, hvis man sammenligner med 2013. Dog er den største del af reduktionen pr. indbygger sket mellem 2017 og 2019, hvor udgifterne er faldet med 1,6 procent. Kommunernes samlede administrationsudgifter varierede fra cirka 7.500 kroner til 12.200 kroner pr. indbygger i 2019, hvis man ser bort fra de fire små ø-kommuner. Det svarer til, at den kommune, der har de højeste administrationsudgifter, bruger 64 procent mere,end den kommune, der har de laveste udgifter til administration. •
Gavekort som skulderklap
Coronagave /// Som en tak for indsatsen under coronakrisen får Tårnby Kommunes 4.300 ansatte et gavekort på 300 kroner, som kan hentes i en såkaldt gaveshop. Et enigt økonomiudvalg stemte for gaven til en samlet pris på cirka 1,3 millioner kroner.
Det er Tårnbys ansatte ellers ikke vant til. I en rundspørge blandt HR-cheferne tilbage i december spurgte Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, hvorvidt de ansatte i landets 98 kommuner modtog julegaver, og her svarede Tårnby - lige som 31 procent af kommunernen - at de ansatte ikke modtog julegaver i år. •
Kommunaldirektør skal i fængsel
Retssag /// Den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark fik seks måneders fængsel i den opsigtsvækkende sag om mandatsvig, der blev afgjort ved retten i Holstebro 11. juni. Gammelmark misbrugte Struer Kommunes kreditkort til dagligvarer, restaurantbesøg og hævninger af kontanter for knap 125.000 kroner.
Ifølge en personundersøgelse, der blev læst op i retten, var Mads Gammelmark udsat for et stort arbejdspres samt et psykisk dårligt arbejdsmiljø. Han har fået diagnosen bipolar affektiv lidelse, skriver Dagbladet Struer. •
Frandsen fravalgt
Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), har tabt et kampvalg om at blive borgmesterkandidat.
– Jeg må sige, at Venstre er meget splittet. Venstre er under nedsmeltning i Tønder Kommune, og hvis vi ikke får sat en retning for partiet efter den 18. juni, så er jeg meget nervøs for, hvordan det skal gå frem mod næste kommunalvalg, sagde Henrik Frandsen til TV SYD ved opstillingsmødet torsdag i sidste uge. Her tabte han kampvalget til udfordreren Martin Iversen (V), der er formand for Rømø-Tønder Turistforening.
– Jeg vil ikke sige, at det er lidt ”crazy” det her, for det er der andre, der er kommet galt afsted med, sagde Martin Iversen ifølge JydskeVestkysten, da det stod klart, at han havde vundet med stemmerne 305-286.
Henrik Frandsen overtog borgmesterposten i 2016, da daværende borgmester Laurids Rudebeck (V) pludselig døde. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-12-side-4-5.pdf