
Otte borgmestre vil have ny epidemistyrelse til Frederikssund
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Otte nordsjællandske borgmestre og formanden for regionsrådet i Hovedstaden lægger nu samlet billet ind på den nye epidemistyrelse. Styrelsen er blevet bebudet af S-regeringen, som vil samle sygdomsberedskabet i en enhed, som skal sikre forsyningen af værnemidler og testkapacitet i tilfælde af en epidemi.
##ContentBoxStart##258418##ContentBoxEnd##
De otte borgmestre og regionsrådsformanden foreslår i et brev til justitsminister Nick Hækkerup, at styrelsen skal ligge på Frederikssund Hospital. Der er nemlig rigelig plads allerede nu og endnu mere plads, når nogle af aktiviteterne flyttes fra Frederikssund til det nye supersygehus i Hillerød, mener de.
– Det er jo planen at flytte en stor del af sygehusopgaverne væk fra Frederikssund Hospital, når det nye superhospital i Hillerød står færdigt i 2024. Men allerede nu er ledig plads og velegnede lokaler på Frederikssund Hospital til at huse den nye styrelse, siger borgmester i Frederikssund Kommune, John Schmidt Andersen (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Det giver rigtig god mening at udnytte bygningerne på Frederikssund Hospital til en styrelse, som skal koordinere sygdomsberedskabet, og samtidig kan vi få anvendt velegnede ledige offentlige kvadratmeter og vores fælles ressourcer fornuftigt. Jeg er derfor utroligt glad for, at der er så bred opbakning til dette forslag fra mine nordsjællandske kolleger og fra Region Hovedstaden, siger han.
Afsenderne af brevet mener, at en placering i Frederikssund vil være fornuftig, fordi det er tæt på andre styrelser, der vil spille en rolle i en epidemi. Det er for eksempel Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i København og Beredskabsstyrelsen i Birkerød.
Flere bejlere
Tidligere har Kolding Kommune, Roskilde Kommune og Region Sjælland meldt sig ind i kampen om at få den nye styrelse, som regeringen annoncerede oprettelsen af i begyndelsen af maj.
I Roskilde peger borgmester Tomas Breddam (S) også på det lokale sygehus' ledige kapacitet som begrundelse.
– Vores sygehus står lige om lidt med en overkapacitet af lokaler på grund af den sygehusstruktur, der blev besluttet. Jeg ser det som en oplagt mulighed, at en ny styrelse kunne placeres der. Jeg tror ikke, du finder en arbejdsplads mere centralt placeret på Sjælland, siger borgmesteren til Sjællandske.
Region Sjællands formand Heino Knudsen (S) har ikke peget på en konkret placering, men han mener, at regeringen bør tilgodese Region Sjælland med statslige arbejdspladser frem for at placere dem i hovedstaden.
– Den nuværende regering har lagt stærke spor ud med udflytning af statslige arbejdspladser for at skabe bedre balance i landet, og derfor er det helt oplagt at placere en nyoprettet styrelse i Region Sjælland, der har de færreste statslige arbejdspladser. Vi har mange gode lokaliteter i både nord, syd, øst og vest i regionen, siger han til Sjællandske.
Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), mener, at Kolding har den optimale beliggenhed til en ny styrelse.
– Vi har logistikvirksomhederne, vi har placeringen i centrum af Danmark, en international lufthavn i Billund, som kan tage de største fragtfly. Vi har miljøet med studerende og Styrelsen for Patientsikkerhed. Og så fik vi ikke mange statslige arbejdspladser i de to udflytningsrunder, der var, selv om vi er glade for Etisk Råd, som er i Kolding med deres fire medarbejdere, skriver han på Facebook.
Regeringen har endnu ikke meldt ud, hvor styrelsen skal ligge. jki@kl.dk