
Forarbejdet var altafgørende
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Vesthimmerlands Kommunes facebookside gik stort set over natten fra opslag om skraldeindsamling og kulturuge til kriseberedskab med information om lukkede skoler og daginstitutioner, da coronakrisen begyndte i marts.
Det var naturligt for Vesthimmerlands Kommune at bruge kommunens facebookside til kriseinformation, forklarer Mike Bunde, der er journalist og presseansvarlig i kommunen.
– Vores facebookside er vores største kanal, hvor vi har 7.500 følgere. Vi har i lang tid prioriteret at kommunikere på vores facebookside, så vi har opbygget en side, hvor folk i kommunen følger med. Så jeg var hele tiden tryg ved, at borgerne i kommunen var informeret undervejs. Men vi havde aldrig kunnet bruge vores facebookside til kriseinformation, hvis ikke vi havde samlet et publikum og opbygget facebooksiden som en kanal, der var klar til det, forklarer Mike Bunde.
I marts og april måned sidste år lavede Vesthimmerland 91 opslag på kommunens facebookside. I de to måneder i år, hvor vi befandt os midt i nedlukningen af den offentlige sektor, steg antallet af opslag til 155. Og antallet af interaktioner – altså brugernes likes, kommentarer og delinger, der kan bruges som en målestok for, hvor godt man har fat i sine brugeres opmærksomhed – blev mere end tredoblet. Det steg fra 4.900 på de to måneder sidste år til i alt 16.800 i løbet af marts og april i år.
Opsang kom bredt ud
Vesthimmerlands Kommune brugte mest facebooksiden til at informere om tiltag, der var relateret til coronakrisen, og det var da også et opslag om netop coronasmitte, der nåede bredest ud. Opslaget var ren tekst med en appel fra kommunens borgmester om at fortsætte ansvarligheden på et tidspunkt, hvor Vesthimmerland var blandt de kommuner i Nordjylland, der havde flest nye tilfælde af coronasmittede.
– Det opslag nåede ud til mere end 50.000 personer på Facebook, og vi kan se, at vores opslag bare fløj derudaf, uanset om det var en appel om ansvarlighed, en status på børne- og skoleområdet eller en opfordring til at give det lokale handelsliv en hjælpende hånd, fortæller Mike Bunde.
Det relativt store følge på Vesthimmerlands facebookside – kommunen har 37.000 indbyggere og 7.500 følgere på Facebook – er ifølge Mike Bunde opbygget ved ”ikke at kommunikere alt for kommunalt”, som han siger.
Det princip måtte de slække på under krisen, men kommunikationsafdelingen holdt stadig fast i at lave opslag om positive og hyggelige historier fra kommunen.
– Vi lavede for eksempel et opslag om en lokal virksomhed, der kørte ud med flødeboller til alle beboerne på kommunens plejecentre. Det er en lidt hyggelig historie, men det var også vigtigt, fordi alle jo godt vidste, at de ældre var hårdt ramt af coronakrisen. De måtte ikke få besøg. De måtte ikke komme ud. De skulle bare sidde i deres boliger, men samtidig vidste vi, at der var rigtig mange gode tiltag, siger Mike Bunde og fortsætter:
– Jeg synes ikke, at det ene udelukker det andet. Vi kan godt kommunikere alvorligt og informationstungt i det ene opslag og så fortælle om gode og søde tiltag i det andet opslag. Der har i hvert fald ikke været et kritisk pip fra vores brugere om det. • jki@kl.dk