Borgmestrene fra de store byer advarede regeringen mod udbud af affald
tekst Mads Brandsen
Da regeringen midt i maj præsenterede sit affaldsudspil på en genbrugsstation i Københavns Sydhavn, var der særligt én formulering, der vakte opsigt i affaldsbranchen.
Miljøminister Lea Wermelin (S) præsenterede udspillet sammen med klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), og det var sidstnævnte, der præsenterede overraskelsen.
Regeringen ønsker, at behandlingen af husholdningernes affald fremover skal sendes i udbud, så ”erhvervslivet kan byde ind,” sagde han.
Det vakte både undren og modstand hos affaldsbranchen.
Blandt andet hos direktøren for ARC, der ejes af fem hovedstadskommuner, Jacob Hartvig Simonsen:
– Hvis man er ambitiøs på miljøets vegne, så er konkurrenceudsættelse netop ikke det rigtige, fordi det for langt de fleste fraktioners vedkommende koster penge at indsamle dem. Så hvis du vil mere, så skal du sådan set betale mere. Hvis du lægger det ud i konkurrence, handler det om at få det billigst muligt, og så er den miljømæssige ambition sådan set skyllet ud i toilettet, sagde han.
Advarede om omkostningerne
Men også på borgmesterkontorerne i landets seks største byer var ministerens melding nedslående ny. For allerede i januar advarede borgmestrene regeringen mod det udbud, der senere blev en del af regeringens udspil.
Det viser et brev fra borgmestrene, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner er i besiddelse af.
– Det er fortsat afgørende for udviklingen at have en stærk ansvarlig aktør i kommunerne til at forfølge de politiske målsætninger, da det ikke mindst er omkostningstungt at sikre genanvendelsen af en lang række affaldstyper. Kommunerne realiserer de nationale genanvendelsesmål, som de har fået til opgave at løfte og tager ansvar for helheden – også der hvor det ikke kan betale sig, skriver borgmestrene i brevet.
De konkluderer derfor:
– Derfor bør det stå klart, at kommunerne fortsat skal drive infrastrukturen på affaldsområdet – også under producentansvar.
I marts svarede regeringen de seks største byer. Miljøminister Lea Wermelin og klima- og energiminister Dan Jørgensen udsteder ingen garantier, men de skriver at ”producentansvaret skal tage udgangspunkt i den til enhver tid gældende organisering af affaldssektoren.
– Den nærmere organisering af producentansvaret, herunder kommunernes rolle og rammerne for, hvornår emballageaffaldet skal overdrages til producenterne, fastlægges på bekendtgørelsesniveau, skriver ministrene i brevet, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner også er kommet i besiddelse af.
Om den beslutning, skriver regeringen videre, ”afventer politisk stillingtagen til den fremadrettede regulering af affaldsområdet”.
– Vi er klar over, at alle ønsker en afklaring af, hvilke roller og ansvar de skal varetage, og derfor er der også sat et arbejde i gang med at udarbejde forslag til en løsningsmodel, skriver ministrene og nævner, at kommunerne er med i en følgegruppe, der skal finde en model for udvidet producentansvar.
Ansvar og opgave må følges ad
En af underskriverne på brevet er Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Han er ikke imponeret over
regeringens udspil.
– Der er mange positive elementer i at have fokus på cirkulær økonomi – men kardinalpunktet handler om udbud og de konsekvenser, der er af det. Der havde vi lagt op til at give producenterne lidt mere ansvar, og at kommunerne skal spille en central rolle. Det er ikke sådan, det ender, hvis der er flertal for regeringens udspil, og det er da ærgerligt, siger han.
Hvad er det egentlig, kernen i problemet er?
– Det er de udfordringer, der opstår ved at adskille dem, der har ansvaret, kommunerne, fra dem, der har opgaven, som i det her tilfælde så er private virksomheder, siger han.
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) fastholder også, at ansvaret for affaldet fortsat skal ligge hos kommunerne.
##ContentBoxStart##258147##ContentBoxEnd##
I en skriftlig kommentar til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner betoner han, at det er på sin plads med et paradigmeskifte på affaldsområdet, så flere danskere genanvender mere affald.
København udbyder allerede selve genanvendelsen af affaldet til private aktører, men ansvaret bør ligge ét sted.
– Mit ønske er, at kommunerne fortsat skal drive den samlede infrastruktur på affaldsområdet, herunder have ansvar for selve indsamlingen, grovsorteringen af borgernes affald og udbud til private aktører om blandt andet nye metoder for genanvendelse, så vi samlet set sikrer en effektiv affaldshåndtering, der bidrager til målet om en CO2-neutral hovedstad i 2025, skriver han.
Adspurgt om hvad 6-byerne nu vil gøre, skriver han.
– Vi har løbende dialog med regeringen om byernes håndtering af affaldet. Den dialog fortsætter vi med.
Kort før dette magasins deadline var regeringen fortsat i forhandlinger med Folketingets partier om klimahandlingsplanen, herunder også planen for affaldssektoren. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-11-side-16-17.pdf