
Statslige udflytninger glæder stadig borgmestre
tekst Frederik Overby Vinding
Siden udflytningen af statslige job begyndte, har der været delte meninger om, hvorvidt først V og senere VLAK regeringernes beslutning var den rigtige.
På borgmesterkontorerne i Tønder og Sønderborg er holdning klart, at det har været en succes.
– Jeg er stadig meget positiv omkring nødvendigheden af de her udflytninger. Det er jeg, fordi jeg mener, vi skal have en bedre balance i vores samfund generelt, siger borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V).
”Bedre Balance I” og ”Bedre Balance II” hed de to runder af udflytninger, som har suppleret statslige arbejdspladser til 33 af landets kommuner uden for hovedstadsområdet.
Ud af de 5.500 arbejdspladser, der ifølge den seneste opgørelse fra DI er flyttet fra hovedstaden, har kommunerne kun fået tilført 775 offentlige arbejdspladser siden 2013. Det skyldes blandt andet, at andre offentlige job i samme periode er blevet reduceret. I samme periode er der tilført 87.000 private job i de samme kommuner. DI kalder derfor udflytningseffekten for ”småtteri” og mener, der har været for meget fokus på udflytningen.
– Der har været et alt for stort fokus på betydningen af at flytte rundt på nogle statslige arbejdspladser i forhold til, hvad der skal til for at skabe en reel positiv udvikling lokalt, siger direktør i DI Kent Damsgaard til Berlingske.
Glæde i kommunerne
Men Dansk Industris analyse ændrer ikke Henrik Frandsens (V) mening. For ham er statslige udflytninger den eneste måde for Tønder at få, hvad han kalder et ”komplet arbejdsmarked”.
– Det er nogle rigtig gode stabile arbejdspladser, vi er utroligt glade for. Vi er en kommune med meget produktion, og derfor er vi glade for de statslige arbejdsmarkeder, fordi det er med til at skabe et komplet arbejdsmarked i kommunen, siger han.
Han nævner blandt andet Tønders geografi som en af grundene til, at Tønder har svært ved at tiltrække den slags arbejdskraft naturligt.
– Tønder Kommune er helt ude i hjørnet af Danmark, og hvis ikke man laver en aktivt politisk beslutning om at flytte statslige arbejdspladser til vores kommune, så kommer de altså ikke. Fordi hver eneste gang man sidder og optimerer på et eller andet driftsområde, så vil det aldrig nogensinde komme til at pege på Tønder. Men Tønder er også en del af Danmark, siger han.
I Sønderborg er borgmester Erik Lauritzen (S) også utroligt glad for de udflyttede arbejdspladser.
– Vi er stadigvæk lykkelige over den udflytning, der skete til Sønderborg Kommune. Det har været en meget positiv oplevelse, og det har givet job til lokale. Det har skabt nogle nye og andre typer arbejdspladser i vores område, siger han.
Flere udflytninger
Spørger man de to borgmestre om de ønsker flere udflytninger af statslige arbejdspladser, så får man to forskellige svar.
Mens Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), svarer med et klart og tydeligt ja til flere statslige arbejdspladser, så forholder Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), sig mere skeptisk.
– Jeg har den holdning, at når man opretter nye statslige arbejdspladser, skal de fremadrettet kigge på, hvor statslige arbejdspladser bedst placeres og sørge for, at de bliver placeret i hele landet, siger han.
Han er helt enig i, at statslige arbejdspladser skal fordels rundt i hele landet, men det skal fremover ske med nye arbejdspladser i stedet for allerede eksisterende.
– At flytte flere tror jeg ikke på. Jeg synes, at ved de sidste, der blev gennemført, var der for mange uhensigtsmæssigheder og unaturlige flytninger, siger han. frov@kl.dk