KL klar med 48 forslag til CO2-reduktion
tekst Mads Brandsen
Med 31 millioner kvadratmeter bygninger og en halv million ansatte kan kommunerne i stor stil bidrage til, at Danmark bliver et CO2-neutralt samfund i fremtiden.
Det er bagtæppet for det ene af to klimapolitiske udspil, som KL lancerer onsdag. Udspillet skal bidrage til, at kommunerne kan tage de næste store skridt.
KL foreslår blandt andet, at kommunerne skal kunne sætte solcelleanlæg på egne tage og at kommunernes investeringer i klimatilpasningsprojekter og CO2-reduktion bør fritages helt fra anlægsrammen samt at der gives mulighed for at finansiere projekterne med lån.
Desuden anbefaler KL, at kommunerne kan skrive krav om CO2-aftryk og -reduktioner ind i lokalplanerne, ligesom der via bygningsreglementet skal kunne stilles krav om materialevalg. Der skal også kunne stilles klimakrav, når kommunerne indkøber eksempelvis it.
Det hele skal foregå i et tæt samarbejde med borgere og virksomheder, understreger formanden for KL’s miljø- og forsyningsudvalg og borgmester i Fredericia, Jacob Bjerregaard (S), i en pressemeddelelse.
– Vi kan ikke tvinge en grøn revolution ned over hovedet på borgere og virksomheder. Der er brug for tæt dialog og samarbejde om at finde de rigtige løsninger lokalt, som både tilgodeser klimaet og borgere og virksomheders hverdag. Her er kommunerne eksperter. Vi kender lokalsamfundene indgående og lever af at finde de rigtige veje i svære processer. Dét bør der lægges yderligere kræfter i – både nationalt og lokalt – at udbygge, siger han.
Han opfordrer til, at regeringen tager anbefalingerne med i de forhandlinger, der skal finde sted om regeringens klimahandlingsplan og udmøntningen af de grønne tiltag i finansloven for 2020.
Samtidig med udspillet om CO2-reduktionen lancerer KL et udspil om klimatilpasning. Det udspil rummer en række forslag, der skal sætte skub i tilpasningen, så både personlige og samfundsmæssige tab kan undgås i fremtiden. mdbr@kl.dk