
Saver udspil midt over: Det er symptombehandling
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Startskuddet til forhandlingerne om en ny udligningsordning lød fredag eftermiddag. Her mødte delegationer fra samtlige af Folketingets partier op i Finansministeriet for at få udleveret tal og beregninger.
På baggrund af det udspil, som S-regeringen præsenterede torsdag, var der få roser fra de to partier, der efter alt at dømme skal være med til at sikre et bredt flertal over midten.
Venstre med politisk ordfører Sophie Løhde i spidsen spidder udspillet for at rejse flere spørgsmål end svar.
– Ingen af os har set, hvilke faglige analyser der ligger til grund. Det er under al kritik, når de træffer valg om at skrue ret markant på nogle mekanismer, som der mig bekendt ikke er fagligt belæg for at skrue på. Det er vi nødt til at få frem i lyset, siger Sophie Løhde.
Venstre har desuden kritiseret udspillet for ikke at tilføre nok nye penge. S-udspillet foreslår at tilføre 500 millioner kroner nye penge fra staten. Det tal vil Venstre have tredoblet. Sophie Løhde afviste dog at fortælle, om Venstre vil bruge den ekstra milliard til at øge udligningen til de ringere stillede kommuner, eller til at kompensere de velstillede kommuner, der vil blive hårdest ramt af S-regeringens udspil.
– Nu skal vi have beregningerne og analyserne frem i lyset. Men for at lave en god udligningsreform, så er vi nødt til at få flere penge ind i systemet. Det skal ikke kun være en god løsning for de socialdemokratiske vestegnsborgmestre, men også for resten af landets kommuner, siger Sophie Løhde.
Vil skrue på alternative knapper
Dansk Folkeparti er som udgangspunkt skuffede over, at regeringsudspillet med DF-øjne ikke grundlæggende reformerer udligningssystemet. Det fortæller Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, før forhandlingerne.
– Vi havde regnet med, at regeringen ville lave en reform. Nu foreslår man så nogle justeringer i stedet for. De er fine nok og et skridt i den rigtige retning. De vil flytte 1,4 milliarder kroner, og det lyder som mange penge, men til sammenligning udgør finansieringstilskuddet 3,5 milliarder kroner. Så det her er symptombehandling på et Danmark i ubalance, siger René Christensen.
Han og Dansk Folkeparti vil i forhandlinger forsøge at få skruet på andre knapper end dem, der ligger i udligningssystemet.
– Hvis vi skal skabe et Danmark i balance, så skal vi sørge for, at alle kommuner i landet har grundlag for at skabe et bedre beskatningsgrundlag. Det er fint nok at flytte pengene, men vi risikerer, at vi om fire-fem år står i samme situation, fordi kommuner som Lolland stadig vil opleve befolkningstilbagegang og København stadig vil tiltrække borgere med høje indkomster, siger René Christensen.
Prisen for DF’s støtte til S-udspillet er derfor, at partierne i en eventuel aftale vil forpligte sig til også at kigge på andre parametre end selve udligningssystemet. Derfor vil DF have statslige arbejdspladser, uddannelsespladser, infrastruktur og de kommunale skatteprocenter på bordet i forhandlingslokalet.
– Vi står i en unik situation, hvor der er lang tid til næste folketingsvalg, og hvor der er to år til næste kommunalvalg. Vi ved ikke, hvornår vi får sådan en chance igen, så den skal vi gribe og lave en løsning, der virker. Ikke en løsning, der bare giver kunstigt åndedræt til de fattige kommuner, siger René Christensen. jki@kl.dk og mdbr@kl.dk