
Svage ældre skal udløse flere penge
tekst Gitte Johansen
Regeringen vil indføre middellevetid som et helt nyt kriterie i udligningssystemet. Det kom frem, da regeringen for kort tid siden præsenterede deres udspil til en reform af udligningssystemet.
I dag er udligningssystemet indrettet, så de ældste borgere over 85 år udløser flest penge. Men den model er en rigtig dårlig forretning for de kommuner, som har en lav gennemsnitlig levealder. For ligegyldigt hvor længe vi lever, så koster vi mest i årene op til vores død. Derfor vil regeringen gøre middellevetiden til en del af udligningen.
– Vi indfører et levetidskriterie, hvor den gennemsnitlige levetid bliver en del af udligningen. Nogle kommuner har flere svage ældre, som tidligere får brug for pleje. Det vil vores nye udligningssystem tage højde for, siger Astrid Krag (S), social- og indenrigsminister.
På grund af den store ulighed i sundhed på tværs af landets kommuner har en lang række kommuner store udgifter til udsatte ældre, som tidligt i livet døjer med livstilssygdomme som KOL, diabetes og hjertesygdomme. I dag lever borgerne i Gentofte i gennemsnit seks år længere end borgerne på Lolland. gij@kl.dk
Fakta om nyt kriterium for middellevetid
Kriteriet indføres konkret i det demografiske udgiftsbehov som et tillæg til udgiftsbehovet pr. indbygger på 65 år og derover. Tillægget er højere jo lavere middellevetid en kommune har set i forhold til kommunen med den højeste middellevetid.