Fra byråd til borgen og retur
tekst Frederik Overby Vinding
##ContentBoxStart##255413##ContentBoxEnd##
Øjvind Vilsholm (EL) tog i 2018 orlov fra Furesø Byråd, for at træde ind i Folketinget som stedfortræder. I de sidste 14 måneder op til folketingsvalget i 2019 fik han et af de 14 mandater, Enhedslisten sikrede sig ved det forrige folketingsvalg.
Han er rutineret i politik, hvor han har arbejdet som blandt andet politisk konsulent for Dansk Magisterforening siden 2003 og været i byrådspolitik siden 2005. Men Folketinget var noget nyt. Han fik lov til at være natur- og miljøordfører for Enhedslisten.
I første omgang var han sikker på, at han bare skulle være stedfortræder til næste valg, men han blev så bidt af det, at han også stillede op i til folketingsvalget i 2019.
– Da det hurtigt stod klart, at vi ikke ville få fremgang, var mine egne chancer for at blive valgt ikke store. Det var pisse ærgerligt, fordi jeg synes, det var sjovt at lave politik på fuld tid. Men omvendt er jeg meget glad for mit civile job og kommunalpolitiske virke, siger han.
Efter 14 måneder, som var den maksimale mængde tid, Lars Løkke Rasmussen kunne vente med at udskrive valget, fra Øjvind Vilsholm indtrådte, vidste han nu, at han skulle tilbage til Furesø.
Småpolitik
Øjvind Vilsholm måtte rydde sit Christiansborg-kontor og læsse det hele tilbage på skrivebordet i Furesø. Han måtte tilbage til en verden, hvor man er knap så meget i søgelyset. Men han glæder sig også over, at man rent faktisk kan se en sammenhæng mellem det, man laver begge steder.
– Når man har prøvet den medieopmærksomhed og hype, der er, så er det anderledes og mere småpolitisk at komme tilbage i byrådet. Men det er fedt, at man kan se, at der allerede er nogle af de forslag, jeg har behandlet og stemt om i Folketinget, som jeg kan se i funktion i Furesø, siger han.
Han har blandt andet siddet med en ny bekendtgørelse om rottebekæmpelse, han selv var med til at behandle og stemme igennem i Folketinget. Og det er også en af de store styrker ved at komme tilbage til byrådet. Selvom det er mere ”småpolitisk”, er det også nemmere at se virkningen i dagligdagen.
– I byrådet forholder man sig meget konkret til for eksempel affaldssortering eller ombygninger af daginstitutioner. I Folketinget er det de store linjer, siger han.
De 14 måneder har også gjort Øjvind Vilsholm bedre til at kæmpe for de kommunale dagsordener, der kan bringes videre til Folketinget. Derfor gavner hans folketingserfaring også det kommunale.
– Jeg har fået en virkelig god indsigt i, hvordan jeg kan lægge pres den anden vej. De problemer, vi sidder med i Furesø, kan jeg bedre spille ind til folketingsgruppen, så de får nogle konkrete eksempler at arbejde med, siger han.
Siden han er kommet tilbage til Furesø, har han blandt andet været i dialog med nogle af sine partifæller inden for murene med henblik på at prøve at få ændret råstofloven, der ifølge ham betyder, at Furesø skal udpege nogle områder til grusgravning, som er uhensigtsmæssige.
Stor fisk lille sø
Udover at der er forskel på, hvilken slags politik man arbejder med i Folketinget og kommunerne, er der også væsentlige forskelle på, hvilken rolle Øjvind Vilsholm spiller hvert sted. I Folketinget er han en lille fisk i en stor Enhedslisten-sø, hvor han i byrådet er den store fisk, der repræsenterer Enhedslisten alene.
– Den største forskel er, at som byrådsmedlem for Enhedslisten i Furesø, der sidder jeg alene. Man har selvfølgelig nogle partimedlemmer i sin baggrundsgruppe, men når du sidder i byrådssalen, er du på egen hånd, siger han.
Det er en skarp kontrast til Folketingssalen, hvor han var ordfører på et område og derfor kunne lade andre tage stilling til andre emner.
– Det var fedt at være nummer 14 i folketingsgruppen og have andre toneangivende medlemmer, som man lægger sig i halen af. Her i Furesø er det jo mig, der sidder for bordenden hele tiden i partiet. Jeg skal hele tiden kommentere på de ting, vi har meninger om, siger han.
Selvom det er mere ”småpolitisk” i byrådet, mener Øjvind Vilsholm ikke, at det nødvendigvis betyder, at det er nemmere at være et mindre parti i et byråd.
– Det kan være hårdere, fordi man er nødt til at være på hele tiden. Du kan ikke sidde til et byrådsmøde og tænke, ”det er jeg ikke ordfører for”. Jeg er ordfører for det hele. I virkeligheden var vi jo privilegerede i Folketinget, fordi vi var en gruppe på 14. Man skal trække under 10 procent af læsset, hvor man i byrådet trækker 100 procent.
Fakkel og høtyve
På Christiansborg var Øjvind Vilsholm helt grøn, men i byrådssalen er han mere rutineret end de fleste. Han har siddet i byrådet, siden før Furesø Kommune opstod med strukturreformen i 2007. Kommunen har en lidt broget historie, fordi den blev sammenlagt af Værløse og Farum.
Farum Kommunes økonomi var helt i sænk og havde få år forinden haft Brixtofte-sagen, hvor borgmester Peter Brixtofte var røget i fængsel for groft mandatsvig. Det betød, at der i Værløse – hjemby for Øjvind Vilsholm på det tidspunkt – var en stærk skepsis over at blive lagt sammen med Farum.
– Der var et fakkeloptog i Værløse, hvor jeg også selv var med. Vi kunne jo se, at Farum var helt til rotterne økonomisk. Værløse var meget konservativ og drevet af, at man ikke brugte penge, før man havde dem. I dag skylder vi 2,5 milliarder væk, hvilket er den største gæld per indbygger i landet, siger han.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Utilfredsheden dengang var stor, men selvom den stadig spøger en gang imellem, er det ikke noget, der fylder meget i byrådssalen 12 år efter.
– Man mærker det ikke i byrådet, men indimellem er der nogle borgere, der synes, at nu får de for meget nede i Værløse, men det sker sjældent i dag. I den første byrådsperiode efter sammenlægningen var der tit problemer, hvor man kunne mærke, at politikerne kom fra forskellige kulturer, siger han.
Men værre er forskellighederne ikke. Øjvind Vilsholm, der dengang gik med i fakkeloptoget imod sammenlægningen, bor nemlig i dag i Farum.
– Vi boede i Værløse og skulle se på et rækkehus, hvor det viste sig, at der var et godt et heroppe i Farum. Det købte vi, selvom det betød, at vi skulle være med til at betale af på den ekstra skat, Farum blev pålagt at betale, griner Øjvind Vilsholm. • frov@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-1-side-34-36.pdf